Üdvözlöm a Dahoman Molosser kennel oldalán

Schmidt Ede László a nevem. Remélem sikerül valami olyat leírni itt amivel tudok adni némi hasznos információt a fajtákról, tartásukról,tenyésztésről, takarmányozásról.

A KUTYA! (Canis lupus familiaris) ujjon járó emlős ragadozó állat, a szürke farkas (Canis lupus lupus) rokona
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Kutyafélék (Canidae)
Nem: Canis
Faj: C. lupus
Alfaj: C. lupus familiaris


És a „rend” részt is szeretném figyelembe ajánlani ,Tehát nem gabona evő nem nem......hús) egy már kihalt alfajának háziasított formája. Az EGYETLEN olyan emlős állatfaj, amely tudományos nevében megkapta a familiaris, azaz a CSALÁDHOZ TARTOZÓ jelzőt!!!! NOS EZEK SZERINT GONDOLKODJUNK!

Mivel ez az én oldalam, valamint az én tapasztalásaim vannak itt leírva nem biztos, hogy mindenki kitörő örömmel olvassa és egyet ért vele. Javaslom álljon a két fajta tenyésztőinek élére és mutassa meg hogyan kell ezt csinálni. Nagyon jó lenne ha egy igazi szakmai tapasztalatokkal, gyakorlati ismeretekkel rendelkező ember megmutatná ezt nekünk. Nem beszélne csak róla mert azt látom, hogy sokan nagyon tudnak, hanem tényleg megmutatná: Na gyerekek, így kell ezt csinálni. És haladjunk ebbe az irányba... Ha valaki ismer ilyet, tehát nem azt aki csak dumál, és egyszem kutyája van, hanem azt az embert aki cselekedni, eredményt felmutatni tud, kérem ez tegye nekünk elérhetővé. Vagy maga ez az ember jelentkezzen. Mert kritikát alaptalanul írók nem előremozdítják azokat a célokat ami egy fajta tenyésztéséhez alapvetően szükséges. Aki ezt nem hiszi, járjon utána hogy ez nem így működik. Tudom, sokakanak csípi a szemét az igazság, de egyébként nem nekik írom. ÉS MIKOR A VENDÉGKÖNYVEMBE ÍR JUSSON ESZÉBE VAN LEHETŐSÉG A PÉLDAMUTATÁSRA! A TETTEK SZINTJÉN!

És persze ha véletlenül valaki magára ismerne az csakis a véletlen műve lehet.

1. Magamról. 2. A rögös út. 3. Alapelveim.

1: MAGAMRÓL : Nem véletlen és nem szokványos ez a bekezdés.. Két nagyszerű kutya fajtáról a Fila Brasileiróról és a Tosa Inuról van szó. Ezek teljesen nyilvánvalóan az én személyes gondolataim, és viszonyom e két csodálatos fajta iránt. Amit remélem a kutyák mindenható istene meg is tart, és megóv olyannak amilyenek még most ők!!. Aztán, hogy hogyan is találtam rájuk a kb. 400 fajta közül?

Ahogy elkezdődött: Kutyás ember vagyok ami azt jelenti ahogy a mondás tartja „hogy kutya nélkül élni lehet de nem érdemes…..” Ennek szellemében 42-44 éve van kutyám. Sok élmény, sok keserűség van ebben az időben. Az élmény oldal vegyes, a keserűség mindig az emberektől. Van egy mondás „ Minél jobban ismerem az embereket annál jobban szeretem a kutyákat” Gondolom ez az idő talán feljogosít arra, hogy néhány gondolatomat és esetleg tapasztalatomat megosszam azokkal akik megtiszteltek e sorok elolvasásával. És el-el gondolkodnak egy mondat vagy sor után amit előre is köszönök.

2: A RÖGÖS ÚT : Talán nézzük a kis hazánk kutyás helyzetét. Az én véleményem és ismereteim szerint!! Itt a képlet hihetetlen!! Vegyük az egyik fajtát :Kennel nevek nélkül de a kutya a Fila Brasileiró.

Nézegetem a kenneleket mindenhol a világon Intersampion, Európasampion, Sokszoros CACIB sokszoros CAC,, Arany koszorú, Ezüst koszorú, Bronz koszorú tán még, Réz koszorú meg Vas koszorús mestertenyésztők vannak és még a ménkű tudja, hogy milyen címek léteznek. De minden kennel csak ilyen kutyákkal van tele. És az átlag kutya létszám kennelenként mindösszesen 3-6 kutya. Ez több mint hihetetlen!!!

Ez igen jó hír egy kezdőnek, fogja magát rábök az Európa térképre, és szinte biztos, hogy egy ilyen helyet talál a közelben. Aztán ha van elég pénze vehet magának egy fantasztikus felmenőkkel rendelkező kiskutyát. És azt hiszi megfogta a isteni kutya lábát.

Igen és akkor beleér a keze a bilibe……

Mert, hogy a vevő mit kapott az akkor derül ki ha a kedvencük a sok címet birtokló szülőkön kívül mondjuk tud –e fialni normálisan egyáltalán stimmelnek –e a szülei…….. (Jártam már így) de ezt majd más helyen tárgyalom.

Tehát mielőtt vérmes reményekkel nekiugrana valaki annak, gondolok egyet és kutyát TENYÉSZTEK !! Nyugodtan mondhatom ez egy majdcsak két generációs lecke, hogy valaki azt ki merje jelenteni, hogy Ő TENYÉSZTŐ. Kivéve ha csak egy szempont alapján „tenyészt „Mégpedig ez a kiállítás!!” De ehhez elég egy jó kutyát venni és teljes a siker…….Tehát venni kell ! Nem tenyészteni mert az macerás!!!

És mégis merészelem azt mondani a fentiek alapján a szuper tenyésztők hazájában, nem olyan könnyű ez a dolog! És tessék nekem a véleményt megírni bátran itt nyíltan hagy tanuljunk!!. Persze névvel !

Mert olyat hallottam már eleget, hogy ŐK……nem értenek hozzá. Bezzeg nálunk….. ! Aztán azoknak is milyen a kutyájuk ?Láttad a világkiállításon mikor a bíróval……..és érdeles mindkét helyen csak kupák és címek, címek, címek és vége. Lassan a kutya, hogy él e még vagy, egészséges vagy mi is van, tud –e még az a Fila valamit abból amire kitenyésztették no erről szó sincs a csak a kiállítás… Tessék mondani nem a gazdi szerepelnek ott és a kutya csak ürügy???

Kutyát tenyészteni csak teljes szível és hittel lehet. Hosszú de nagyon hosszú távon!!

Csak egészséges lelkű, és csak annak az egyéniségű embernek szabad kutyát tartani, aki tudja kezelni, jelen esetben az 50 -80 kg. os kutyákat, minden körülmények között, és ez nem fizikum kérdése!

Itt mindjárt az első oldalon előre szeretnék leszögezni egy pár dolgot.

MINDEN TISZTELETEM a fajta honosítóé aki a mollosser típusú kutyákat pénzt időt és fáradságot nem kímélve külföldről behozta mintegy megmutatta nekünk, hogy ilyen kutya is van és jó néhányat honosított!

MINDEN TISZTELETEM a sok -sok éve vagy már lassan 2 évtizede egy fajtával foglalkozóké akik nem adták fel mikor nem volt igazán még ismert a fajta. És ez még akkor is igaz ha elkellene egy kis új vér az állományba, és ez vonatkozik ez mindkét kutyára.

MINDEN TISZTELETEM azé aki némi keserűséggel de olyan mélységig és átfogóan ír a Filáról mely szinte tanulmány, és majdnem könyv méretű de az biztos, hogy sok-sok, munka van benne. És sok -sok álmatlan éjszaka. Köszönjük!

MINDEN TISZTELETEM azé aki mint a tudás őrzője szinte teljes képpel rendelkezik a fajta helyzetéről tenyésztőiről kutyákról genetikai vonalakról tanulni kellene tőle!És inspirálom, hogy tanítson van bőven és van kinek!!

MINDEN TISZTELETEM azoké akik keményen tesznek a két fajta fent maradásáért Népszerűsítéséért. Néha talán az anyagi lehetőségeiken felül is áldoznak erre acélra.

MINDEN TISZTELETEM azé aki szinte minden kiállításon jelen van és igen szép eredményeket hoz haza. Ezzel hírét viszi, hogy ilyen kutyát is terem a Magyar föld. Ráadásul nem csak szépek a kutyái hanem jók is és normálisan szaporodnak.

MINDEN TISZTELETEM azé akinek a kutyáit marha terelés közben látom a fényképen !!! Igen ezt így kell csinálni a kutya ezt élvezi ráadásul igen egészséges a mozgás.

Mert ha Ők nem lennének akkor kereshetnénk az országban a FILÁT és a TOSÁT !!

És persze ha véletlenül valaki magára ismerne az csakis a véletlen műve lehet.

Tehát ahogy kutyás lettem: Természetesen mint oly sok gyerek én is egyszer csak kaptam egy kis kutyát. Fekete volt fehér mellfolttal. Teljesen ismeretlen fajta magyarul, több generációs keverék. Sajnos elég rövid élte volt. Akkoriban még nem nagyon tudtak egy korona vírussal mit kezdeni.. És az állatorvoslás leginkább a konkrét haszon állatokra koncentrált.

Őt követte a Német juhász ami az első, és akkoriban a kutyák kutyája volt. Sajnos csak volt mert ma ez a titulus rég múlté.

Áldozatul esett a kiállítási elvárásoknak, és talán ez igazság az alábbiakban felsorolt fajtáknál is. Ezt követte a Boxer kb. 10 év, ez már igazi masztiff jellegű kutya, bohóc ugyanakkor iszonyatosan gyors és jó testőr. Ezt követte a Dobermann 15 év ami szúper jó kutya egygazdás kemény stb. Majd párhuzamosan a dobermannal 20 évig Rottweiler, és pár év Bullmasztiff. Aztán megláttam egy Tosát élőben no ez már igen ……. és vettem is menten szukát 4 hónaposan Bár ez se most volt. Az akkori Rottweiler állományom szépen besorolta a kis Tosát a rangsor végére. Nos egy év után ez a rangsor megfordult ………..hát igen a Tosa az Tosa és mindez egy csepp vér nélkül !

Valami különleges kisugárzása van ezeknek a szamuráj kutyáknak. Tiszteletet parancsoló fenséges ellentmondást nem tűrően állt szikla szilárdan a rangsor élére.

Mondanom se kell hasonló volt az eset a Filával is. Meglátni és megszeretni, azt a mélabús ábrázatot Ők a kutyavilág nagy egyéniségei, sőt kettős egyéniségei. Egy kutyában két rendkívül erős érzés a szeretet ami szinte rajongásig fokozza a gazda felé, és a gyűlölet az idegen felé. Amit, hogy meddig fokozna? Azt nem tudjuk meg, talán csak a régi leírásokból. Ez a kutya a szuper testőr, nem lehet megvesztegetni!! És a végsőkig kitart, nem jelnet neki akadályt se víz se bozót se semmi.

Nagyon nehéz lenne meg mondani a kettő közül melyik a jobb kutya összességében. De magam hazudtolnám meg ha most azt mondanám, hogy egyik vagy éppen a másik., minden kutyát valamiért kitenyésztettek. És ezt tessék nagyon komolyan venni. Mert én még nem láttam olyat, hogy egy tacskó sikeresen legyőzne egy támadó farkast, de olyat se hogy egy Közép ázsiai bemegy a kotorékba …Tehát mindent a maga helyére.

3: Alapelveim: Most visszatérnék az első sorokra. Az alapelvekre!

Hova való a Fila ? Nos ahol szeretik! ……… Bár ilyen egyszerű lenne …… Hova való a Tosa? És kiknek ? Ez a nagyobbik kérdés.

Leszögezhető, hogy a Fila Brasileiró, a fazendák, ültetvények, birtokokon falkában élő kutya. Ez azért érdekes mert a kutya amúgy is falka állat de úgy tűnik nekik ez még fontosabb. És nagyon nem mindegy, hogy a falkában hány két, és hány négylábú van. Vagy van e falka? Természetesen a Fila szempontjából.

A Tosa Inu egy Japán fajta ami átesett egy nagyszabású, nevezzük úgy, hogy „vérfrissítésen” És meglehetősen átütő sikerrel. No ők már nem nagyon tűrik el a kutya sokaságot főleg azonos neműeket.

Nem mennék bele itt a standard kérdésekbe mert annak van külön fejezete az oldalon.

Talán annyit, hogy az én szempontjaim, alapelveim, gondolataim a következőek.

1. Ez a két fajta nem JÁTÉK és nem való mindenkinek ! Időt nagy teret és természetes környezetett igényel!!

2. Gondoljunk bele a Japánok fegyelmezett, szenvedélyes, kemény szigorú,következetes és precíz, de csúcs teljesítményt nyújtó világára = Tosa Inu

3. Aztán tegyük ezt a Brazilok ismét szenvedélyes, kemény, de már egy érzelemtől túlfűtött nép esetében is meg ez = Fila Brasileiró

4. Azt gondolom ha az adott fajtát a eredetéhez minél közelebbi körülményekhez között tartom ez már egy jó dolog. Ha ehhez tudunk tenni egy kis plusz akkor lett egy jó kutyánk.

5. Ezért én falkában nagy területen szabadon tartom őket, nagyon szépen megoldják ki hova tartozik és a legutolsó a rangsorban is megüti azt a szintet, hogy nem lehet a szájába nyúlkáni!!

6. A falka összetétele egy kan és 3-5 szuka ( ezekről a körülményekről a képek pontosan tanúskodnak) Nagyjából ez megegyezik egy átlag farkas falka mérettel …

7. A vemhesülések, párzások teljesen szabad módon történnek. Nyílván az a kan van jelen akitől a kiskutyákat szeretnénk. De nem szabályozzuk a párzások számát! Soha semmi gond nincs és nem kell a kant felsegíteni a szukára. É nem kel állatorvos mert összeragadtak egy nap 5 alkalommal.

8. Csak kimondottan stabil idegrendszerű kutyákat hagyok a csoportba. Minden egyed ami túlzottan félénk vagy túl agresszív a társaival ki kerül a falkából.

9. A szukák ellés előtt vesszük ki a falkából kb.5-6 nappal, és minimális segítséggel fialnak ez kb. annyit jelent, hogy mindig jelen vagyok.

10. Csak teljesen egészséges természetes módon született kiskutyák lennének ideálisak a tenyésztésre.

11. 12 hetes kor követően 3 oltás és 4 féregtelenítés után, természetesen csíp, és egyéb papírokkal hagyhatja el a kiskutya az almot. Garanciákkal!!

12. Az új gazdi nem kapugaranciával kapja meg a kiskutyát tehát állok rendelkezésre tanácsokkal segítséggel, éjjel nappal amíg a kutya él. Ezt gondolom én mint akinél születik egy új élet.

Azt gondolom a fentiek a minimum amit tehetek ha már egy kiskutyát kiadtam a kezemből! Továbbá elérhető vagyok telefonon, emaillon, személyesen. de megtekinthetőek a kutyák Web kamerán, vagy éppen videó formájában.

Köszönöm, hogy a bemutatkozómat elolvasta és jó kalandozást az oldalamon.

Miért DAHOMAN MOLOSSER kennel?

A molosser azt gondolom adja magát, mivel két olyan kutyafajtáról van szó ami a Molosserek családjába tartozik.

A DAHOMAN név már némi magyarázatot igényel. Tudom, hogy rajtam kívül senki nem magyarázza el a kennel név választását. De lehet ezt is valakinek el kell kezdenie.

Röviden? TISZTELETBŐL!

Azt gondolom, itt sok minden eltér a szokványos weboldalaktól, tehát miért lenne pont ez kivétel?

Engedjék nekem meg azt a „szentségtörést”, hogy egy kutyás oldalon egy LÓRÓL írok. Pedig ha tudnák mennyi a közös bennük, megdöbbennének. Talán a legismertebb: több ezer éve szolgálják EGYÜTT a lovas embert, csatákban, testőrként. Aztán megvan gondolatban az a kép ahol a postakocsit a rottweiler kíséri. Vagy a falka vadászatok lovasai körül hemzsegő Biglik. Vagy a Brazil lovas marha pásztor mellett a Filát!! És még sorolhatnám hosszan.

Ők lelkes állatok mindketten, akik az embert szinte önként szolgálják!!

Tehát korábban 1991–től a Magyarországon kitenyésztett Shagya Arab lovakkal foglalkoztam, kb. 60 darab volt a ménes létszáma. Intenzíven 20 évig tenyésztettem rengeteg eredmény, és siker által övezve! És teszem a mai napig mint hobbi ló tartó. A szememnek szép ez a dolog de ma már nem több. Nem vágyok a puccos kiállításokra …..! Ez már csak viszont 3 lovat jelent. Viszont mindhárom csúcs szintű egyed.

Az igazi hőskor akkor volt, mikor folyamatosan megmérettetünk!!!!

Mint küllemi (jelzem ez ott kötelező), mint sport teljesítmény vonatkozásában. Egy ménjelölt 3 sportágban vizsgázott 3 bíró előtt + a küllem.

Néhány a teljesség igénye nélkül: Magyar bajnoki bronz érem, magyar válogatottság, Európa Győztes 1 hely, Világ győztes 2. hely. Számos táv verseny, és show…. Mint országos bajnoki fordulót NB I verseny rendező( 5 alkalom) mint bíró sok sok verseny, és Nívó díjat kapó verseny rendező. E tenyésztés alapító Ménje volt A DAHOMAN nevű Fedező mén.

Ő sok-sok kiváló utódot adott nekünk. És kb. 150 csikója közül több sikeres fedező mén lett. Rengeteget tanultunk a 20 év alatt, hogy mi működik és mi nem a genetikában, tenyésztésben, pedig ott a költségeket lehet szorozni 20-al.

Tehát az Ő örök emlékére tovább viszem ezt a nevet a kutyás kennelemben!

És ismételten elnézést a kitérőét de azért van valami ami közös, és van valami ami követendő lehetne….