a tenyésztő és A TENYÉSZTŐ

Ki a TENYÉSZTŐ?

TENYÉSZTŐ Az, ki szomjazza a fajtáról a tudást, mégis mindig talál új tudnivalót – mert elkötelezett már–már fanatikus!

TENYÉSZTŐ Az, ki – ha kell – feláldozza személyes érdekét, anyagi javát, idejét, luxusbútorát és perzsaszőnyegét! Módosítja programját és már 15. éve csak terv marad a nyaralás csak sikerüljön megvennie a vérfrissítéshez szükséges egyedet.

TENYÉSZTŐ Az, ki hosszú órákat tölt álmatlanul, mikor tervezi a tenyésztése további lépéseit, vagy éppen mikor aggódva figyeli a szülést, és mikor minden egyes kis tüsszentésre, vagy sírásra azonnal ugrik.

TENYÉSZTŐ Az, ki feláll a flancos vacsorától, mert várható a fialás! Sem vér, sem mocsok nem riasztja el, s ha kell, hát az alig ziháló újszülött szájába fúj, szó szerint életet lehel az apró, tehetetlen lénybe, aki talán egy életen át dédelgetett vágyat válthat egykoron valóra.

TENYÉSZTŐ Az, kinek öle oly hely, ahol egykor nemes bajnokok nemzedéke szunyókálhatott, és ugyanezt megtenni tudó ember kezébe adja a kiskutyáját, akár néha ajándékba!

TENYÉSZTŐ Az, kinek keze erős, határozott, gyakorta kemény is, ám mindig oly gyengéd és vendégszerető egy kiskutya tolakodó, nedves orrának. Van ereje az átlagon alulit és a kiemelkedőt külön választani.

TENYÉSZTŐ Az aki elég erős, hogy a következő kiválasztott, kiemelkedő reményt keltő kölyköt a tenyésztésbe segítse.

TENYÉSZTŐ Az, ki már immúnis mások rágalmától, mégis elég erős hozzá, hogy ezernyi vereség és gond mellet szikla szilárdan kitartson a céljai mellett.

TENYÉSZTŐ Az, aki nem rest felölelni egy nyalábnyi kölyköt, vagy segítséget nyújtani a kezdőknek. És nem reszket a keze a pénzért. Hanem helyette a lelke és szíve reszket, hogy jó helyre kerüljön a kiskutya.

TENYÉSZTŐ Az, kinek füle fura forma.. hisz folyton telefonál, a kritikát gyakran meg se hallja, de a beteg kiskutya segítséget kérő hangját bizony a legmélyebb álmából is meghallja.

TENYÉSZTŐ Az, kinek arcmemóriája már ködös, mert neki nem a gazdára hanem a kutyákra kell emlékeznie. És lelkébe temeti a hibákat, főleg, melyekről csak ő tudott!

TENYÉSZTŐ Az, kinek szíve oly gyakran megszakad, mégis mindörökké reményekkel telin dobog…, s mindig helyén van mikor dönteni kell! És tisztában van azzal, hogy ebből megélni soha nem fog!

Igen, vannak tenyésztők, és van A TENYÉSZTŐ, csupa nagybetűvel! Én az utóbbit keresem mert tanulni szeretnék tőle!! Hála találtam már néhányat. Akikkel napokat tudnák beszélgetni a kutyákról és még az is lehetséges, tanulunk egymástól: mert kutyát tenyészteni egyszerű kétszer kell mindösszesen jól dönteni milyen kutyát veszek és aztán kivel fedeztetem .. A gond hogy ehhez kellene a tudás...

És nem tudom megállni, hogy ne írjam ide ezek a gondolatok egy olyan tenyésztő tollából származnak amit én némileg átdolgoztam, mert nem volt pofám egy az egyben leírni. Na Ö az akinek érdemes elolvasni a teljes néhány száz oldalát mert igen sokat tanulhatunk tőle, és ő az aki úgy döntött most inkább nem tenyészt…… Köszönjük neki azt a részletes munkát amit az oldalán olvashatunk.

Egy kis tájékozódás. És most egy kis kutyapiaci körkép vagy helyzetjelentés.

Mielőtt besoroljuk magunkat valahova. Mert ugyan én ezt nem teszem meg… mindenki tudja hol a helye, hogy és hány kutyát tart és miért… de ennek van következménye és van felelősség is jár vele mégpedig bőven.

Ma Magyarországon 2,5 millió kutya él!!!

Ebből 1,5 millió regisztrált tehát rendelkezik mikrocsippel.

Ez azt jelenti, hogy minden negyedik emberre esik egy kutya. Ezzel elértük az előkelő 4. helyet a világban darab szám szerint.

Ennyi kutya fenntartása némi számolás után a következően alakul:

Egy átlag számot mondok. Mellékesen azt hiszem minden tulajdonos kiegyezne ezzel a számmal.!!!!!! Kaja, vitamin, féregtelenítés, bolha, kullancs irtása, néha felszerelés megvásárlása, kötelező szurik, és doki, még néhány ami majdnem kötelező (kiskutya megvásárlása, etető edény, itató, póráz, nyakörv, szájkosár, kutyaól, kennel, lánc toronyórával) mondjuk napi 300 forint!!!! ez egy ”mezei kutya”.

Elfogadható?

Jelzem ismerek minimum 50 olyan kutyást aki havi 50-100 ezer forintot költ a kutyus szerény életére…. Tehát a mi egyszerű kutyánk napi költségét 300 Ft-ot szorozzuk meg 2.5 millióval = 750 millió naponta!!!! mennyi ez egy évben?? kiszámoltam …….

Felmerül bennem az a kérdés, hogy mi szeretnénk a kutyás világhatalom lenni???? Mert a számok ezt sugallják legalábbis a darabszám tekintetében. Aztán abba már bele se gondolok, hogy egy olyan fajta tartója ami igényli a kutyakozmetikát a cunci édi bédi ruhácskákat stb stb akkor rosszul leszek.

Én. Ö nem neki ez természetes ….

Ez lenne a kutya igénye? Erre tenyésztették volna ki azt a fajtát? Nem és nem! A Pekingi palotapincsi is egy nagyon komoly harcias, és remek jelző kutya aztán lehet társasági kutyának titulálni. Pedig genetikailag Ő áll a kutyák közül legközelebb a farkashoz. Persze mint már írtam mindenki arra költi a pénzét amire csak akarja semmi közöm hozzá. És igazuk van kb. ennyi a dohányosok száma is…

De nekem meg ahhoz van közöm, hogy ebből mi lesz! Mint kutyásnak, mint a fajták tartójának!

Kb: 450 önálló fajtát tart nyilván az FCI kb. ennek több mint kétharmadából élnek kutyák Magyarországon. Így a fajták szempontjából is bőségesen el vagyunk látva. Ez a szám óriási bárhonnan is nézzük.

DE hozzá kell tennem mindenki lelkiismerete szerint tart olyan annyi és olyan körülmények között kutyát amit csak akar!!

Menjünk tovább lehet, hogy én fölöslegesen koptatom a „tintát.” mert ha ennyi kutyát tartó ember van akkor feltételezhető az is hogy mind tisztában van a kutya igényeivel, mondom igényeivel!! Ez még nem egy tudományos ismert, csak annyi ami a kutya egészséges tartásához elegendő. Bár ha ez így lenne a táp gyártók éhen halnának. És máris ott vagyunk mint a focinál, mindenki ért hozzá és szakértő…….. ja mint a focihoz……annál is hol tartunk rajtunk röhög a világ.

Viszont ezek a kutyák valakinél megszületnek! Mégpedig ha egy nagyon szerencsés kutya átlag életkort veszünk alapul, az bizony azt jelenti, hogy 8 évvel számolva kb. ötszázezer kutyának kell születnie ÉVENTE!!!!! És egy részének felnőnie és megélnie ezt a kort. Ahhoz, hogy ki jöjjön a 2.5 millió és levonandó a gyepmesteri telepeken, vadászterületeken elpusztított és az autók által elütött kutyák száma évi kb. kétszázezer innentől mindenki szorozzon mert ez a szám egy 8 éves idővel számolva 1,6 millió vagy mennyivel több…..

Kik? Hol? Hoznak létre ekkora óriási kutya létszámot? A fenti adatokat bárki ellenőrizheti az interneten! És ha netán olyat ismernek aki tudja a fentiek értelmét és célját azonnal hívjon, hogy én is érthessem.

Én kb. 40 éve „focizom” de nem mondom, hogy értek hozzá, csak azt szorgalmasan tanulom, és ez által valamennyit tudok róla. És ezt szeretném megosztani azokkal akik erre a területre tévedtek. Mert az 100%, hogy senki nem született még tenyésztőnek, esetleg szerencséje volt és a fater már nyomta ezt műfaj a” farkaskutyával „vagy 40 évig no neki nagyon nagy előnye van…….

És most jut eszembe néhány kassza siker! A Németjuhász ami egy szigorú tekintetű Kántorok, és Gömböcök( fiatalabbak kedvéért ez a kántor nyomoz c. film és a négy páncélos és a kutya sztárjai voltak, ennek köszönhet ez a mennyiségű németjuhász) egészséges kinézetük után utódai szánalmasan húzzák a töküket a ringben. Ezt tenyésztették valamiért. Meg a 20 kg Magyar vizslát ami egy kan nyulat odébb se tud húzni a szántásban nemhogy apportírozza. Ebből le kell vonni a következtetést mert ez a pénzcsinálásról szól úgymond kiállítási típus…

A GAZDIK: azok akik szeretik Buksit és tartják 7 méter láncon szabvány szerint, aztán, beoltatják veszettség ellen rendesen évente, de soha nem gondolnak arra, hogy utódot hozzon létre a kutyájuk. Őket azért szeretjük mert rendes gazdik és a tenyésztésben nem tesznek se jót, de leginkább kárt sem.

A VÉLETLEN: szaporítók. Vesznek egy papíros kutyát és valami isteni de leginkább ismerősi sugallatra fedeztetnek vele, vagy lehoznak egy almot. Aztán menten ráébrednek, hogy ez a sport fárasztó, macerás, szaros, véres, de még szagos is, és főként költséges. Ekkor megfogalmazódik bennük soha többet nem akarnak kiskutyát a portán, vagy a 10. emeleten látni. Ez a dolog már igen kellemetlen pontosabban káros a tenyésztők szempontjából. Mert vélhetően minden valós tudást nélkülözve maximum nagy adag jóindulattal nevezve egészségügyi alom jött létre (mert a szuka jó ha egyszer fial ez ismét orvosi sugallat). És az alom áron aluli eladása után kerül be az ország amúgy is gyenge lábakon álló populációjába.

A SZAPORÍTÓ: Ez egy iparág. „Komplett almot veszek „ olvassuk a hirdetést…. jön a kereskedő és fajtától függően viszonylag jó pénzt fizet a fajtiszta oltással…. rendelkező kutyákért. Majd száz számra kerülnek ki a külföldi vevők otthonába a kiskutyák jó esetben!!!! Néha több száz, vagy ezer kilométerre megtétele után, néha altatásban! És csak bízhatunk benne , hogy nem azt a 16 millió kutya sorsát kapják amit Ázsiában évente a vendéglőkben megesznek.. Mert kérem ez szó szerint így van.

AZ ÁLTENYÉSZTŐK: No ez a legveszedelmesebb ellensége a szaporító után a kutyának van pénz van kutya. Még eléggé jó minőségben… tudás felületes, ismeretség nagy, mindent elintéznek (nekem is kínált már ilyen ember törzskönyvet, lehet, hogy ő is magára ismer, nem gond). Társasági emberek nagy dumával. Minden kiállításon ott vannak. És csak „kiváló kutyákat „hoznak létre amiket a hasonlóan áltenyésztők megvesznek, és néhány hiszékeny pali madár. Külföldi piac. soroljam?? Nem, azt gondolom elég. Egy biztos: a legnagyobb kárt ők teszik!!

ÉS elérkeztünk ahhoz a csoporthoz akik időt és fáradtságot nem kímélve olvassák a több száz kutyás könyvet. A legnagyobb körültekintéssel elkészítik a kutya helyét. Fajtát választanak azon belül a céloknak (mert itt megjelennek már a célok) legmegfelelőbb kutyát megveszik. Tanácsokat kérnek, tehát felkészülnek egy felelősség teljes dologra ami 8-10 évre vagy örökre meghatározza életük egy részét. Nos Ők azok akik végett ezt a sok „tintát elpazarolom”!

Ők szeretnének valamit!!! És Ők szeretnének tenni TENYÉSZTŐVÉ válni. És minden amit leírtam ezen keresztül nyer értelmet!

Bízom abban, hogy elgondolkodnak megfogadnak egy két dolgot. Mert az tessék elhinni nekem, hogy a genetika az genetika marad, a tenyésztési módszereket már kitalálták sok száz éve, a fajták nem öncélúan jöttek létre, A FAJTA STANDARD pedig egy kép, egy tökéletes kutyáról, ami csak grafikán, vagy festményen létezik. Az viszont holtbiztos, hogy a kutya méretarányosat szarik ami büdös…….

De a TENYÉSZTŐ még ezt is úgy látja!!!: Remekül működik a kutyám emésztése, és megnézi van –e benne esetleg bélféreg, érthető?

Nos miután felkészültünk testben és lélekben erre a feladatra, jön a megmérettetés. Ami nem a kiállítás!! És itt fontos az a bizonyos erő ami ahhoz kell, hogy folytassuk. Bizony sokszor derül ki nem jó úton vagyunk! Másik pároztatás kellett volna. Vagy nem működik a nagy reményű szukánk. És a TENYÉSZTŐ ezen a göröngyös úton próbálja megközelíteni a standardot!

Ehhez kívánok sok sikert és erőt kitartást, ja és ha kellek lehet telefonálni…..