A kiállítás

Számomra ez egy 40 év óta elgondolkodtató kérdés mit mérünk ott??

Valamilyen megmérettetés kell, ezzel egyet értek de az ember tart maga körül 2 féle célból állatot

1 a kedvtelésből tartott ( papagáj díszhal és még ezer herkentyű)

2 a haszon állat (marha kecske tyúk ………)

De a kutya hova tarozik? Mert a kutya dolgozik, házat őriz, birkát terel, megtalálja a kábítószert, vagy gombát az erdőn, lábhoz hozza a vadat, és hosszú lenne a sor.

Erre kitalálják, hogy a kutyáknál megváltoztatják PAPÍRON az okosak az amire kitenyésztették az már nem is úgy van hanem bla bla…Drága nagy hatalmú kutyatörvényhozók kérném erről a kutyákat is tessék értesíteni!

Van egy vadász kutya amit 1910 -ben kitenyésztettek arra hogy akár élet halál harcot vívjon a föld alatt és barátom te eddig kihúztad a rókát amit megöltél a kotorékba. Most 100 év múltán ezt a vérmérsékletet vedd vissza mert ezt nem lehet különböző idióta szabályozók végett. És te vadász kutya vagy csak nem vadászhatsz! Ezt mire valaki kineveli egy terrierből jobb ha inkább aranymosásba kezd a Tiszán több sikere lesz minta kutyával. ……. Nem olyan régen volt kotorék verseny ma már nincs még vagy 4-5 fajta kipipálva. Így kell a valamire való kutyákat hatástalanítani. Menjél te is kiállításra meg szivacs rókára…..

De behozták a Tibet Mastiffot, nos ezt a kutyát némi túlzással a hűtőbe kell tartani Itt van tőlem nem messze egy valaki aki bevásárol ebből a fajtából és a kutyák elpusztulnak sorra mert ez nem nekik való a klíma. Persze joga van hozzá, hogy azt vegyen amit akar. De hol itt az értelem? Megint van egy kutyánk amit lehet vinni kiállításra.

Mit szabad ma egy Filának és egy Tosának tessék nekem megmondani. És hova vannak besorolva?

Például Angliából kitiltották a Filát. Az ottani törvényalkotók elfelejtették a nagy múltú angolokról, hogy abban a kb. 3 millió rabszolga szállításában a Fila mennyit melózott, és ez akkor milyen jól jött nekik ez, és mennyi pénzt hozott… Ezért megtiltják, hogy oda a lábát betegye. Továbbá a saját lakosságát nem tartja annyira intelligensnek. hogy megoldjon egy Fila tartásával kapcsolatos kérdést. Röhej! Aztán nemzeti szégyen…

És miért csodálkozunk ha egy Japán harci kutya a kiállítási ringben támadja a másik kant!!! Vagy a Fila a bírót. Tehát butítsuk le a kutyákat teljesen, hogy a kedves publikum szórakozhasson ismét a kiállításon. Ez olyan mint a cirkuszban az oroszlán. Szánalmas, hogy egy gyönyörű állatot megfosszanak attól ami az övé a vadság!!!
És mi marad a Tosának és Filának ? Nos nálam a szabadság és a falka …..

Aztán egy kis kuriózum a szempontokról PL: egy bíró(Személyesen láttam hallottam) HFGY cím kiadásakor : „ Én mindég a szukát preferálom mikor dönteni kell a kan és a szuka között. Mert a szuka vagy tüzel, vagy vemhes, vagy szoptat, és ezért kevesebb esélye van megszerezni a HFGY címet ezért adom a körben lévő kutyák közül a …. szukának!”
NO KÉREM tehát mit is? Miért is? Mert szuka? Mert majd fog fialni? Szoptatni? tehát alanyi jogon. ……………… szóval értik?…. mert én nem

A nagy kérdés még mindig nem dőlt el mert a kiállítás a küllemet bírálja nem pedig a tulajdonságot!
És főként nem a termékenységet, végképp nem az utód gondozási ösztön helyes működését méri. Genetikát vérmérsékletet mert manapság a filának már nem szabad kitámadnia a bíróra vagy 2 éve.
Ezek után van egy olyan kutyánk aminek minden papírja a helyén van de halvány fogalmunk sincs a többi fontos tényezőről. És nem arról hogy tüzel nem tüzel hányadik nap veszi fel a kant satöbbi. bár ez is rendkívül fontos.

A kérdés milyen kannal fedeztessünk? Mik a célok ? Mit lehet a kanról tudni, HOGY ÖRÖKÍT ? A kan gazdája milyen információt tud vagy akar adni erről. Mert azzal nem mentünk semmire, hogy a kutya neve mögött 100X CAC, 50 X CACIB meg minden ország Championja … stb. És a gazdája szerint egy szuper kan! Ez már viszont egy félrevezetés mert ha egy átlag ember birtokol egy kiállításokon sokszor győztes kutyát azt gondolja hogy ez a kutya a jó is pedig dehogy, csak a bírók szerint szép.

Mert valójában a mi szempontunk egy olyan stabil genetikai hátterű homogén örökítő kutya aminek már van utódja amit megnézhet az ember fia vagy lánya legalább fényképen. És ebben az esetben a kan gazdijának véleménye nem oszt és nem szoroz sőt a bírálatok sem!! Én láttam már világ győztes kutyát ami nem tudott fedezni!!!! És nagyon eredményes szukát aminek sok év kínlódás után lett 1 az az egy szem utódja. Akkor mit is ér ez a költséges önmutogatósdi?

Nos ezért van baj a tenyésztő szó használatával mert az a szuka ami fial 1 -2 kölyköt az nem tenyészállat. Mint ahogy az a kan sem akit úgy kel támogatni egy fedezési kísérlet után mert nem bír felkelni. Sajnos ezt tapasztalatból mondom, nem is mentem vissza fedeztetni.

Szóval ha egy kezdő kutya tartó szeretne egy kiskutyát akkor ne az legyen az első szempont milyen sok kiállítást nyert az adott kan hanem hogy mit ÖRÖKÍT!!!!!! Mert ha ez semmi vagy gyenge akkor kaptunk a pénzünkért egy nagy semmit vagy egy olyan almot amit maximum úgymond hobbi kutyának adhatunk el …..És ezzel elindítottuk egy újabb fajta halálát.