Álmaim, tapasztalatok, gondolatok

Nos talán a legnehezebb és legkényesebb terület. Hisz csupa olyan dolog amit én szeretnék, vagy vágyom rá, de lehet van még más is, aki ilyen kutyás világot szeretne . Ez sajnos azért van így mert az átlag azt mondja: ..Ő tudja …. Az Ő kutyája…. Nem az én dolgom… Vagy is a többség beszari véleményt nyilvánítani! Mert az első a jó érdekkapcsolat a másikkal, a bíróval a helyi ….vezetővel annak még tán az urológusával is!! Barátom fog neked ez az áll jó kapcsolatod minőségi kutyát fialni? Tesz rá és örül, hogy kínlódsz. Mert addig a neki megy a szekér.

Lehet, hogy azt gondolják már öreg vagyok mikor ilyet írok de: 30 éve egy idősebb kutyás ha rá szólt valakire: Te fiam ezt a kutyát nem kéne szaporítani mer nem ér semmit . Még meg is köszönték . Ma Húú elküldik a pi……ba, hogy csak úgy füstöl . Ha nem vágják szájba mert mit szól bele … Nem beszélve a tenyészszemléken történő megnyilvánulásokról, amikor egy adott egyedet kizárnak a tenyésztésből. Akkor van aztán égszakadás-földindulás.

Töredelmesen bevallom Mezőgazdász vagyok, foglalkoztam szaporodás biológiával, Mesterséges megtermékenyítéstől a császármetszésen keresztül mindennel ami egy születésnél vagy megtermékenyítésnél előfordulhatott, Szinte minden állatfajnál. És persze a rengeteg féle betegség kezelése. Több ezres nagyságrendben . 30 éven keresztül és még napjainkban is.

Ebből adódóan a genetika és egyéb nem áll messze tőlem . Ez nyílván általános, vagy az általam ismert fajtáknál komoly előnyt jelenthet.

De azért egy picit jobban bele látok a buktatókba általában, mint mondjuk a egy villanyszerelő. Jelzem az izzó csere nálam a maximum, ebben a szakmában. Tehát nem akarok okos lenni villanyszerelésben!

De belevágok: Kezdeném a tenyésztéssel . Mert hiszem, hogy aki akarja megtanulja mik a kutyázás alapjai, és feladatai és végül a munkánk gyümölcse . Ezért dolgozunk, hogy a legjobbat hozzuk létre. De ennek szigorú és néha rajtunk kívülálló okai vannak. Ne tegyük ezt a dolgot még nehezebbé, hogy nem azzal a kannal fedeztetek amivel kellene. Hanem ami a szomszédba van és olcsó vagy a haveré .

Mert akik ezeket a kiskutyákat megveszik azok fognak kínlódni. Ha ez a párosítás nem meg felelő volt genetikai szempontból. Tehát nem veszünk meg bármit.

Én azt sem tanácsolom, hogy a Spanyolokhoz és Japánokhoz Brazilokhoz szaladgáljunk fedeztetni vagy kölyökért 2000- 3000 euróért+ utazás meg egyebek, és ha nem vemhesült a szuka akkor megyünk megint?És ha a kiskutya mégsem a csúcs?

Természetesen néha eret kell vágni magunkon néhány fedeztetés végett vagy kölyök vásárlás okán, de hát ez a kötelező rész.

Nem csak azért, mert a szomszéd kutyája már 12X volt CACIB és az mondjuk: persze mert brazil Japán vérvonal az x y tenyésztőtől…

Egészségére, hurrá gratulálok . És??

Nálam pedig van egy alom kiskutya akik makk egészségesek, homogének, nincs komoly hibájuk…….

Ja a szomszéd szuka meddő értem. akkor neki lesz még 33 x CACIB- ja az évek során . És? Nekem meg mondjuk 33 vagány kiskutyám . ebből „csak kitűnő vagy némelyik CAC eredményt ért el de erősen hordozzák a vérvonal jegyeit . Akkor ki tenyésztett?

Azt kell mondani akit csak a kiállítási siker érdekli az ne akarjon mondjuk Filát. Mert a Fila utálja az embereket, meg akarja enni a bírót, neki az ott lét szenvedés. És Tosát se, mert az a kutyát akarja megenni, hiszen arra tenyésztették ki. De erről majd a későbbiekben még írok.

Igen ring dresszúrával elérem, hogy valahogy felvezessem de akkor az a kutya már nem az a Fila Volt egy engedmény nem zárható ki az a Fila aki a bírót támadja, nos ma már kizárnak érte. Azért mert a kutyám olyan amilyennek kitenyésztették? De ezt is el kell venni tőle. A Fila születése pillanatában Fila és így is viselkedik . Van a család, és vége, nincs haver felvétel, a Fila ilyen és pont.

Most megint idézek valakit!!!!: „ Nincs olyan ok amiért a Filának találkoznia kell a családon kívüli emberrel vagy állattal! „ Most van aki azt mondja megvagy! Hiszen amott mást írtál a ring dresszúránál. Nos nem egy valamire való tenyésztő kutyái ismerik az állatorvost azon a szinten, hogy elviseljék. És még anyóst meg apóst esetleg. Aztán ismerik a marhacsordát mert mellette nőttek fel .

Itt ragadom meg az alkalmat, van két Filás akinél láttam vagy személyesen ő mesélte el, hogy az egyik esetben a Fila marhát terel a másik esetben az elveszni látszó sebzett nagyvadat keresi meg!

Gratulálok hozzá mindkettőjüknek! Ez a Fila erre találták ki és erre kell használni!! És ezek a Filák boldogan teszik mindezt . Még valami azt gondolom hamarébb lesz szükség az ilyen képességekkel rendelkező terelő vadászó őrző védő, és személyi testőrökre mint gondolnánk .Mert a Fila sok oldalú!! De azt hiszem a Tosa sem kedveli a kiállítást hiszem mindenáron szeretné az orra előtt felvezetett kant elcsípni mert ugye erre tenyésztették…

Van vagy 200 fajta ami meg azt élvezi, hogy a kiállításon bodorítsák a szőröcskéjét ….

A lecke világos: ez az a valami ami, a tudás,a jó szem, a ráérzés és kíméletlen szelekción múlik Legjobbat a legjobbal! És nincs kompromisszum+ a kutya igényét ki kell szolgálni, ésszerű módon.. Itt sincs engedmény!!

Hogy a piac igényét mennyire szolgáljuk? Nos ez már gusztus kérdése szeretnék e laborok számára kutyát gyártani.. Ehhez én nem értek vagy lehet, hogy nem is szeretnék!!

Mik a szempontok!?

A haszon állatoknál egy nagyon komoly értékmérő tulajdonságokat, típus, hasznosítási irány, szűrő, nagy tömegből való szelekció van felállítva a cél érdekében . Pl:csak annak a tehénnek a borja lehet tenyész egyed aminek az anyja napi minimum 30 l tejet ad!!

És pl. csak az a hím egyed szaporodhat ami kiváló tulajdonságokat örökít, mégpedig garantáltan! Hisz az ö életteljesítménye lehet akár több ezer egyed is. Viszont ezt a tenyész egyedet több százból válasszák ki! És ha nem hozza az utódvizsgálaton az eredményt még az írmagját is kiteszik a tenyésztésből. Ezt hívják amúgy szelekciónak.

A nősténye életteljesítménye lényegesen szerényebb tehát itt némi karcsúbb minőség(hiba ) belefér.

PL: Általában birkát ki tenyészt? Aki ért hozzá. Nemde? Kutyát pedig? Akinek van, az fialtat. Óriási különbség!!Nos A „kutyatenyésztés” számtalan olyan engedményt tesz aminek sajnos az adott fajta látja a kárát mégpedig visszavonhatatlanul .

Mert hol van az a kutya tulajdonos aki azt mondja született 10 kiskutya ebből "kiveszem" a 4 leggyengébbet, ivartalanítom, és elajándékozom, mert nem valók a tenyésztésbe. Aztán mielőtt eladnám megnézném mondjuk 4-5 azonos fajtát tenyésztővel, és azt mondanánk, hogy ez sem való ide meg ez sem !

Álom - álom édes álom.

Mi történik egyébként! Ezt kérem a hirdetésekben lehet látni!!!! Csodálatos szuka és még csodálatosabb kantól alom születik előjegyzést felveszünk….. Persze egyiknek sincs még utódja. És lám születik is 10- 12 kiskutya, és mind felnevelte, meg gyönyörűek, kiválóak, csodásak, mind a világ győztes ük-ük nagyapjára hasonlít megszólalásig…… Persze én meg a Bred pityura . Azt határozottan kijelentem ez nem így van! És jelzem nem szeretnék hasonlítani se a fenti csókára.

És a fekete leves most jön, ez a ménkű sok kutya bekerül az adott ország és adott fajta véráramába, szó szerint . Minden ellenőrzés nélkül. Jó lenne gyakrabban DNS vizsgálat alá vetni egyes kutyákat. ( Mert már csak „nekem senki se mondja meg hogy milyen a kutyám alkalmas –e vagy sem Majd én tudom ) Gazdi hozzá állás mellett.

Most egy olyan példát próbálok közkézre adni ami az ellenkezője az előbbinek De nagyon tanulságos és mutatja a magyar valóságot. És amit én a saját szememmel olvastam láttam egy Tenyésző oldalán az interneten és csak össze kell et rakni .

ÍME!

Van olyan „topp kennel „ aki 10 év alatt 10 kiskutyát kínlódott össze 3 alomból és ezt is zömmel császármetszéssel( Ez nem bűn, de oka van!!!) Mindemellett 3 egymást követő évben választották meg őket az év tenyészetének! 2 alom és 9 kutya alapján!!!!!

Becsületükre legyen mondva legalább a szukákat nem terhelték agyon a fialásban e sok év alatt.

Minden bizonnyal ezt az átlagot szigorúan tartva a 3.” Álom alom „ 1 az –az 1szem kutyából állt!! Igen a szem… A kiskutya világító kék szemű KAN ami tény, nagyon szép csak…..!! (Jelzem ennél a fajtánál ez súlyos hiba és tenyésztésből kizáró ok)” Ezt dobta a genetika gép” az ezer címet nyert szülőktől . Pontosabban ha valaki azt állítja magáról hogy tenyésztő akkor ezt nem követi el de főként nem teszi ki a kirakatba. Mert ezzel hülyét csinál magából.

Tudom most sokan mit gondolnak ……….de a TENYÉSZTÉS nem megy másként! Jelzem van olyan ahol a tenyésztőt kellene kitenni a lehetőségből, mert kennel vakságban szenvednek . Nem látják csak a saját kutyájukat azt viszont csodásnak szépek szaporák meg ……...

Mert KUYÁT NEM VENNI KELL TUDNI HANEM TENYÉSZTENI!

Én azt gondolom a kutyatenyésztés ma sokkal jobban múlik a tisztességes embereken mint a jó kutyákon. Én már csak tudnék kapásból erre mondani legalább 5 esetet ami dokumentált!!! De úgy érzem ezek az emberek azt sem érdemlik meg, hogy leírjam az esetet .Szerintem többszörösen visszaköszönt ez már nekik és még fog is...

Sok kutya válik a fajtája árnyékává mert nincs szelekció, Pontosabban elveszti a fajtajellegét. Egy Bulmasztifos barátom mondta kiment a kutyákból a vér…….. nos ebben sok igazság van…..

Nos nézzük a főszereplőinket!

Tehát ha a Tosa Inu nem harcolhat( Nem azt mondom, hogy harcoljon a ringbe!!! )mint az ősei több száz éven át. Akkor mit fog csinálni? Mert kérem erre szelektálták sok, sok éven keresztül és teszik ezt Japánban, Koreában……. és még sok helyen ma is . Nem hinném, hogy létezi olyan Európai ország ami a Japánok nyomába léphetne bármilyen szempontból. Kultúra, fejletség emberség, tisztelet,tudás, technika és vagy száz dolgot tudnék felsorolni . Pont ők ne tudnák hol az egészséges határ egy kutya harc esetén? Japánban szinte soha nem szerzett komoly sérülést kutya, nemhogy elpusztult volna! Mert ott olyan, a bíró, a gazda, komoly edzéssel felkészített a kutya, és egy nyüszítésért kizárják a kutyát mert olyan a szabály. Tehát inkább birkózáshoz hasonló a küzdelem . Itt tudom most sok ál állatvédő szívéhez kap és azonnal a telefont keresi hogy ez hogyan lehet itt leírni. Tudom most jönnek a bálnák és azok áll védői!!!

És tessék mondani ál állat védők, mi a helyzet az állatkísérletekre szállított több ezer kutyával? És ne mondja egyik buzgó ál védő, hogy nem látja a hirdetéseket az interneten . Vagy annyira hülyék, hogy elhiszik azt amikor valaki komplett almokat vásárol fel és visz száz számra ki külföldre a gazdiknak!?!? .Ugyan ezt ne mesélje be nekem senki . Ja ez is nagy biznisz többeknek! Engem is hívott fel ilyen!!

Viszont a Tosa most is azt mondom ne harcoljon ringben nálunk!!!!

Mit keres Európában akkor a Tosa? Ahol ezt szigorúan büntetik, mellyel ugyan teljesen egyet értek. És nem értek egyet azzal, hogy a Tosa ne harcoljon mondjuk ha az élete a tét. Láttam én pórázon sétáló Tosának neki ugró Pittbult ami szabadon volt és gyanítom nem véletlenül jött oda. Gondolom nem kell folytatnom. Az tény nálunk a kutya viadalnak nincs hagyománya de leginkább kultúrája egészséges szabálya stb. Tehát inkább ne!

Normális dolog a kutyáknál a rangsor eldöntéséhez a harc DE az minden esetben addig tart míg az egyik fél nem adja meg magát .

Ezért néha az ember falkavezérnek kell döntenie. És döntést hozni aminőség megtartása érdekében néha kemény dolog!

És most egy példa elgondolkodtatónak!

Ki ne látott volna egy szép aranyos macskát, puha meleg dorombol fantasztikus kedves állat. Pedig nem .

Ez az állat egy szuper gyilkos, brutálisan kegyetlen és élvezi a professzionális lassú nagy szenvedést okozó kínzást. Ez úgy hívják a macskánk játszi az egérrel …. már kb. 30 perce. DE nézzük meg az egér oldaláról!!!! Azt hiszem mindenkiben megvan ez a kép!!

Ez normális? Nem ez természetes. És nem avatkozunk bele.

Ha két kan kutya összeugrik a ragsorért vagy a prédáért az bezzeg nem?!?!??!

Pl: Fogunk egy oroszlánt és betesszük egy nagy területre legyen ez egy 20km2 az jó nagy . Aztán egy ál állatvédőt hozzá hmmm?? Ez után az élmény után meginterjúvolnám, hogy látja a kutyák hierarchia harcát? Mert az erőviszonyok kb. ugyan mint a macska és egér esetében . A helyzet pedig egy csöppet sem másabb mint a róka és a terrier esete a róka kártevő . Ráadásul kb. egy a súlycsoport a terrierrel . És a róka helyzeti előnyben van mert ha valaki látott már kotorékot akkor kalapot emel a kutya előtt. De gondolom a szabályozok hozói se egeret nem láttak se rókát se kotorékot akkor? Egy bizonyos szint után az egér úgyszintén kártevő. És akkor erre mit mond az állatvédő? És mi van akkor ha ez mondjuk nem egér hanem egy mogyorós pele ami szigorúan védett? Kérem hogyan is van ez. Még mindig nem szeretnék kutya viadalt de dühít az ál buzgalom. Persze vannak esetek ahol én is adnék 5 év börtönt.

Szóval mivel ha mégis Tosát akar valaki akkor nem a kutyát tesszük birkává. Hanem a gazdit tanítjuk meg arra, hogy ezt a félelmetes szamurájjal hogy tartassa a kardját a tokjában mert itt bizony nem lehet használni. Ezért nem való a Tosa avatatlan kézbe. És van egy ősi kutyás mondás:” Soha nem a kutya a hibás”!

Fordítsuk komolyra a szót a Tosa egy gyönyörű remekmű .Pontosan olyan mint egy vésett markolatú fegyver. Tegyük le a „fegyvervizsgát” tudjuk mi van a kezünkben használjuk ennek megfelelően. És akkor nagyon sok örömünk lesz benne! Ha nem akkor baj van.

Egyszer régen voltam egy kiállításon egy dobermann szukámmal és bírálat után sétáltunk a kocsihoz a vadi új kupánkkal . Látom, hogy egy kör közepén áll egy dobermann kan a gazdája mellett, csoda szép volt. Mire oda értünk a következő jelenet játszódott le egy kislány kicsit közelebb ment, alig volt nagyobb a kutyánál és megkérdezte, bácsi a kutyát meg lehet simogatni? A férfi nem tett egyebet mint annyit hogy a bal keze mutató úját a kutya feje tetejére tette .És kedvesen mondta a kislánynak, hogy persze nyugodtan . Ezen felbátorodva egyre többen kérték ugyan ezt…..kb. 5-10 perc után a gazda megköszönte a szép szavakat és jelezte, hogy vége a simogatásnak, amit mindenki tolerált. Ekkor elvette az úját a kutya fejéről, ami megrázta magát és valami fura undorral szemrehányó tekintettel felnézet az isten gazdára,és mintha azt mondta volna csak a Te kedvedért engedtem meg, hogy ezek itt tapogassanak. Mint később kiderült az úr és a kutya is civilben volt ott és tiszti rangjuk volt a bevetési egységben …. Én ekkor tudtam az én kutyám is ilyen lesz!! És igen ilyen volt… nyugodjon az örök vadász mezőkön.

Tehát a kutyából az lesz amit csinálunk belőle! Nálam vannak tudományos fokozatok!!

Szóval kiváló apa és anya mind belső tulajdonságokban (idegrendszer) mint genetikában mint a külső fajta jelleg megőrzésében És ezt nem a kiállítás fogja eldönteni mert ott a pillanatnyi mezőny és állapot szerint csak a küllem a lényeg. És most gondoljunk oda egy 4-5 ször fialt szukát aki világ győztes volt valaha és ebben az esetben kap egy nagyon jót mert lóg az emlője hajlottabb a háta stb.. Ez nem az érték, ez az állapot. Az érték, hogy mit csinált genetikailag a 4-5 alomban mit tett a világ győztes mivoltából bele.

Amit a tenyésztőnek kell elbírálnia a nevelés során tapasztal!!!

1. Alap küllemi bírálat Fogazat harapás egészséges test(ez még nem a standard)

2. Normális szaporodási szervek vizsgálata, És ez nem a kanok heréjének tapogatását jelenti ( hátha implantátum )

3. Normális tüzelés ciklusos (megfigyelés)

4. Normális párzási képesség nem kell a szukát lefogni, a kant meg rátenni mert nem bír felmászni a szukára, vagy menten leesik onnan (Személyes tapasztalat)

5. Normális vemhesség komplikáció mentes

6. Normális spontán ellés természetesen a megfelelő időben .Mert császármetszéses szüléssel nem lehet kölykeztetni rendszeresen.

7. Normális gondozási ösztön, van tej, nyalogatja a kiskutyákat takarít teszi a dolgát

8. Gazdával szemben kölyökféltés nincs, semmilyen szinten még ha a kölyök visít vagy egyéb hangot ad ki. Mikor kézbe veszem

9. Felnevelt átlag 5-6 egészséges nem sérves nem foghibás stb.stb kiskutya

10. Újra vemhesülési képesség

Az a szuka ami erre nem képes megtölthet egy szobát kupákkal érmekkel és egyéb csili -vili dolgokkal semmit nem ér! Tehát selejt, végállomás.

A kanoknál ezt kb. 4es vagy 5 ös szorzóval kell számolni hiszen sokkal több utód jön világra utána.

Célom az olyan szukák megtartása és kölykeztetése akik a fenti elvárásoknak megfelelnek minimum és nem a bírónak .

Ezt követi az utód vizsgálat!!! mit örökített a mama és a papa ha semmi hiba nincs már ez maga a siker! Ha sikerül egy tenyésztőnek egy erős homogén állományt produkálni ami tulajdonságánál fogva egyértelműen a fajta jelleget stabilan örökíti és küllemben is az erős középmezőnyt hozza akkor azt gondolom, egy igen sikeres tenyésztőről beszélhetünk.

Aztán ezt a szintet lehet szépen tolni az évtizedek alatt fölfelé. Ha esetleg nem egészen olyan az utód mint ami előre vinné a kennelt akkor nem rátukmálom valakire pár tízezer forintért . Hanem vagy ki szelektálom, vagy elajándékozom törzskönyv nélkül.

És a fejezet végére tartogattam egy jelenséget az egy azon fajtát tenyésztők viszonya egymáshoz. Mert megér egy misét!

Miről lenne szó. Vannak ugye olyan események ahol a kutyások találkoznak ez a kiállítás. Itt nyilván mindenki nagy reményekkel érkezik még az is aki egyébként azt mondja, éppen leszarja, azt,hogy mit kap a kutyája. De itt nem szakmai eszmecsere folyik nem megbeszélése egy tenyésztési mozzanatnak amit mondjuk megkívánna az ország állománya . A frászt!

Hanem a széles mosoly mögött rejtett vicsorgás és a haver meg az ő haverja megbeszélik, hogy egymás kutyáival milyen csodát tesznek majd!

És nézd azt a szart hozta ide mit akar itt ……Klikkesedés! Továbbá meg mutatják az új kutya szerzeményt ami egyenesen Japánból vagy Brazil –Spanyol csoda tenyésztőknél vettek pár ezer euróért. + út+ szállás + tolmács +” áfa „ tehát horror összegért!! És egy érdekes információ van olyan világhírű azt hiszem Brazil 2. generációs tenyésztő aki nem jár kiállításra!!!

Vagy már megint álmodom?