Ivarzás, fedeztetés, vemhesség, ellés

A szuka kutyák 6 és 9 hónapos korukban tüzelnek először, ekkor már termékenyek is de ez még csak az ivarérettség. Ebben a korban a szukák még fejlődésben vannak, így semmiképpen sem tanácsos a kutyát ekkor befedeztetni, mert az egészségkárosodással járhat. Az első alom ideális időpontja a harmadik, negyedik tüzelésre tehető, amikor a szuka már másfél-kétéves ekkor tarunk ott, hogy a kutya tenyészérett. Bár a legtöbb kutya élete végéig ivarzik, 8-9 éves kora után már ne nagyon pároztassuk.

A TÜZELÉS: ilyenkor a külső nemi szervek megduzzadnak, és véres váladék folyik belőlük. Az ivarzó állat étvágya általában megnövekszik, gyakrabban, de egyszerre kevesebbet vizel, néha agresszívvá válik. Ivarzás alatt fokozottan kell figyelnünk a kutyánkra.

A tüzelés egyedenként változhat, de átlagban 20-25 napig tart. Az egészséges szukák félévente tüzelnek.

A tüzelés 7-9. napjáig a szukák általában nem engedik magukhoz a kant, sőt kifejezetten elutasítóak. A 9-13. nap között, ami általában az optimális fedeztetési idő, a legtöbb szuka jellegzetes viselkedéssel tudatja párzásra való készségét. A szuka ilyenkor dörgölődzik, farkát félrecsapja. Erre az időszakra a véres váladékképződés valamelyest csökken, a váladék színe átlátszóvá válik.

Ennek optimális időpontja az első fedeztetést követő 1-2 nap. Miután a szukában egyszerre 15-20 petesejt is megérik, így a többszöri fedeztetéssel növelhető a kiskutyák száma.

Mivel én falkában tartom a kutyákat ezt ők maguk kiválóan elvégzik ezt az egész procedúrát. Nyilván ahol egy kutya van Ott a falkavezér gazdinak kell tennie a dolgát vinni a kanhoz a szukát figyelni a fent leírtakat alapján. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert manapság sajnos a fönt leírtak nem biztos hogy érvényesülnek és felborulni látszik a biológiai rend. Látunk három havonta tüzelő szukát, vagy az égvilágon nem látunk semmit, és a szukánk mégis tüzel. De ha van mellette kan, akkor majd ő tudja...


VEMHESSÉG

A normál esetben 63 nap ez egy két napot késhet vagy csúszhat. Normál estben a szuka a vemhesség alatt kivéve az utolsó néhány hetet nem táplálkozik többet a szokásostól. Az utolsó napokban már nagy a vehem a kutya sokat fekszik melege van, inkább iszik gyakran vizel mivel a vehem nyomja a húgyhólyagot. Keresi a megfelelő helyet a fialásra.

FIALÁS
Ilyenkor már egy két napja a fiaztató helységben van a helye a szukának és a fiaztató ládának is. Itt alapvetően egy 20-22 fok körüli hőmérséklet az ideális. Plusz jó ha van készenlétben infra lámpa. Ezt a kutya fej magassága fölött kb. 10 cm -rel függesszük és jó ha rács védi a balesetek elkerülése végett. Normál esetben nekünk azon kívül, hogy ott vagyunk semmi dolgunk nincs. És hogy őszinte legyek engem a szukáim megvárnak. Több úgy fial, hogy valahol hozzám kell, hogy érjen. Mert talán ez jelenti a biztonságot nekik. Talán egyszer elmesélik, bár lehet, hogy már elmesélték………..

Tudom most föl sikítanak sokan. ( A megnyugtatás kedvéért ha kell én minden további nélkül megcsinálom a császározást is. Nem ez az első lenne ) FIGYELEM a kutyát és mindent lehet látni csak SZEM kell hozzá!
Az első fialású kutyáknál persze más. Van olyan, hogy fél a saját kiskutyájától ez nem jó de van ilyen. Vagy éppen nem tudja hirtelen mit is kezdjen ezzel az izével ami most jött ki belőle de máris ordít…. De lehet, hogy simán megeszi.

Ezek szélsőségek mert egy jó szuka pontosan tudja mit kell tennie. Szépen szoptat aztán mikor ez már fájdalmas, és terhes, akkor kifekszik az ellető ládából és miután kb. 2 hétig mindent eltakarított a kiskutyák alól, ezt is kezdi átengedni nekünk.


SZOPTATÁS

A szoptató Kutya
Valójában ha minden rendben megy nekünk semmi dolgunk nincs mit a bőséges megfelelő táplálék és vízzel való kiszolgálása a szukának majd a kölyköknek kb. 2 hetes korig mert addig a szuka mindent feltakarít. De lépjük vissza egyet .A problémamentesen illetve segítséggel lezajlott ellés után következik a szuka szoptatási időszaka. Ezt az időszakot tekintve is tapasztalhatunk néhány olyan jellegzetes dolgot, amiről érdemes néhány szót ejteni. Kérem, nézze el az olvasó, hogy a kölyöknevelés részletes gondolataival most nem foglalkozunk, hiszen ennek kifejtése külön fejezetet érdemel.

Visszatérve a kutya szoptatásához először azt kell figyelembe venni, hogy a frissen ellett szuka kimerült, fáradt mind alkatilag, mint szellemileg. Friss vízről mindig gondoskodjunk számára, és ne lepődjünk meg, ha pár napig enni nem fog. Ez azért is lehetséges a kimerültség mellett mert anyai ösztöne erős, erősebb, mint táplálkozási ösztöne. Temperamentumos, képzett kutya esetében ez még jellemzőbb, hiszen az ösztönök felszínre hozása a használat során nem csak a munka során ölt testet, hanem azon túl is megnyilvánul. Ez természetes folyamat, ami pár nap múlva átcsap feneketlen étvágyba. A tejtermelés, laktáció kezdetén nem is szükséges túl sok takarmány, hiszen a kölykök igaz a szopások számát tekintve sokszor de mennyiségben keveset szopnak. Ez a párnapos időszak szükséges ahhoz, hogy az anyák szervezete , egyszerűen fogalmazva felkészüljön, hozzáigazodjon ahhoz, hogy neki almot kell nevelnie, tejet kell termelnie. Ennek az ösztöni képessége általánosan nagyon erős. Az utódok sűrű szopása reflexként indítja be a szuka intenzív tejtermelését, azaz a kölykök igényére tejelválasztással válaszol. A tejtermelési görbét, ha megnézzük fokozatosan és gyorsan emelkedik, ahogy a kölykök növekednek, míg csúcsidőszakban eléri a napi másfél litert is. Túl népes alom esetén illetve ellés utáni problémák során melyek a kutya szuka megbetegedésével járnak, előfordulhat apasztás és a tejleadás hiánya. A kutyánál meglehetősen ritkán fordul elő, de a minden különösebb ok nélküli tejtermelés megszűnése lehet örökletes dolog. A kölykök sűrű szopása az anya méhének regenerálódására, visszaalakulására is jótékony hatással van. Általánosan kijelenthető, hogy amely kutya jól szoptat és tejet jól termel, annál méh visszaalakulási, regenerációs időszakával ritkán van probléma.

A méh tisztulása egy hónapig tart de a teljes folyamat közel három hónap. Ezt azonban elősegíthetjük rendszeres mozgatással, játékkal. Néha bizony az egykor dolgozó kutya figyelmét a szó szoros értelmében el kell vonni a kölykökről. Miért ez állítás? A munka során kiteljesedő belső értékek maguk után vonják a természetes reakciók szabályosságát. Felszínre hoztuk képzéssel, tanítással a használati értékeket, evvel együtt párhuzamosan a kutyánkban rejlő természetes értékeket is. A használati minden elvárásunk teljesítését szabályosan küldetésnek tekinti. Így küldetés számára a kölyöknevelés is, belső, erős 'küldetés' olyannyira, hogy néha már saját egészségét, szellemi tisztaságát sodorja veszélybe.

A kölyköktől soha el nem mozduló kutya felfekvéseket szenvedhet, ráadásul szellemi frissessége, tisztasága is 'csőlátásba', torzult értékítéletbe csaphat át. A szoptató szuka számára természetesen a kölykök jelentik ilyenkor a legerősebb motivációt. Így azoktól bármilyen motivációval el nem hívhatjuk de a figyelemelterelés, 'felszabadulás' terén óriási segítséget jelent. Elég félórányi önfeledt labdázás, Mozgatás és máris tettünk néhány jótékony lépést szukánk egészsége felé mind testileg, mind lelkileg. Arról nem is beszélve, hogy a kíméletesen megmozgatott szoptató kutya szaporodásbiológiailag gyorsabban, jobban tisztul, regenerálódik.

A nevelés, együttélés következtében a szuka nem fog agresszívan viszonyulni sőt az ellés alatt megfigyelhető a gazda jelenléte nyugtatólag hat a szukára . Így ha ha kölykeihez nyúlunk erre nem reagál agresszívan és ez a szoptatás alatt elengedhetetlen. Nagyon fontos ügyelni arra, hogy a kölykök az első időszakban minden csecsbimbót szopjanak. Erre természetesen kis létszámú alomnál kell figyelni gyakrabban, de nagyszámú kölykök is hajlamosak felváltva ugyanazokat a csecseket szopni.

A szuka tejtermelésének megindulásakor nem tesz különbséget az alomszám tekintetében. Anatómiailag tehát minden emlő mirigyállománya elkezd termelni. Ha minden csecs szopása nem történik, meg akkor a tejpangásból adódó gyulladásos folyamatokkal kell számolnunk, aminek a következménye lehet a többi csecs apasztása is.

Néhányszor tehát ügyeljünk arra, hogy minden csecset szopjanak a kölykök. A kölykök csecsre tételére amúgy is ügyelnünk kell, az alom kiegyenlítettsége érdekében. A kisebb kölyköket a szívtájékhoz közelebb eső, elülső emlőkre tegyük, mert ezekben jobb a vérkeringés és több tejet adnak. Néhány nap után a kevésbé szopott csecsek úgyis elapasztanak, a szuka tejtermelése tehát csak a kölykök által igénybe vett emlőkre korlátozódik. A kezdeti többlet egyre inkább átcsap tejhiányba, hiszen a kölykök növekedése ugrásszerű, szinte szemmel látható mértékű. A növekvő igény kielégítésére és az anya igénybevételének, lezsarolódásának kiküszöbölésére étvágy szerint etessük napi 3-4 alkalommal a szukát

A kölykök etetését a harmadik héten elkezdhetjük. Jótékony hatású, ha a választás időpontja felé közeledve egyre csökkentjük a szopások számát . Jótékony, mert egyrészt a kölyköket szilárd takarmány fogyasztására sarkallja, másrészt a szuka elkezd apasztani. A fokozatosságra a tejmirigygyulladás és az ebből következő szövődmények miatt ügyelni kell, különösen bő tejű egyedeknél.

A drasztikus, egyik napról a másikra történő választás tehát nem jó megoldás a következők miatt. A kutya emlője a hastájék mindkét oldalán emlőpárokból áll. Minden csecsbimbó rövid melyek végén bimbócsatorna nyílik. A bimbócsatornák egy-egy szűk tejmedencével függenek össze. A mirigyállomány által termelt tej tehát a szopásig a tejmedencében tartózkodik. Mivel a tejmedence faji sajátossága miatt szűk és kicsi szükséges a kölyköknek sűrűn szopniuk, hogy ne keletkezzen túlzott tejpangás. A tejpangás által a tejmedencére gyakorolt nyomás a szuka tejapasztási reflexét váltja ki. De ha ez nem fokozatosan szűnik meg /hasonlóan avval, amit a kezdetben minden csecs szopásánál olvastunk/ akkor a tejmirigyek még nem mérséklik termelésüket. Ez által egyre több tej gyülemlik a tejmedencében, és mivel nincs szopás a bimbócsatornán át távozni nem tud. Elkezd bomlani. A túl sok tej miatt túl sok bomlástermék viszont gyulladáshoz vezet, illetve a szuka szervezetét veszélyezteti. A takarmány visszafogása és a szopások számának mérséklése fokozatosan készteti a tejmirigyeket termeléscsökkenésre, tehát a folyamatot megfelelő mederben tartja. Választás után, különösen első almos szukánk esetében megfigyelhető a használat során, hogy a kutyánk megkomolyodik, érettebb, tapasztaltabb lesz. Ennek azért van jelentősége, mert általános tapasztalat a kutya tanítása során, hogy jellemét tekintve örök gyerek de a módszerhez másképp kell nyúlnunk az első alom leválasztása után. Kutyánk hozzánk és fajtársaihoz való viszonya változáson megy keresztül, komolyabb, tekintélyesebb formát ölt.

Első almos szukáknál illetve némely esetekben találkozhatunk avval a jelenséggel, hogy a szuka nem fogadja el kölykeit, illetve az anyai ösztönök megkésve törnek elő. Szerencsére ez ritka jelenség de fel kell készülnünk, hogy az almot nekünk kell felnevelnünk.

A szoptatási idő alatt méhváladék ürülése természetes jelenség. A méhváladék, ezen túl kedvező jel arra nézve, hogy szukánk szervezetének regenerálódása folyik. Mint olvashattuk a mozgatás erre kedvező, pozitív hatású. A tisztulását azonban meg kell figyelnünk. A kezdetben vörhenyes, elszíneződött váladék egyre tisztább majd szinte vízszínű lesz, végül abbamarad. Végezetül beláthatjuk, hogy a szoptatás alatt mennyi mindenre kell törődve odafigyelnünk. Biztosítanunk kell a kölykök egészséges testi fejlődését, de a szukánkra is oda kell figyelnünk, hogy kölykeit jól táplálja és tenyészértékét továbbra is meg őrizze. Saját tapasztalat ,hogy jó hatással van a elletőben elhelyezett rádió mert így a kiskutyák mindenféle zajhoz hozzászoknak és később sokat jelent a nevelésben

Miután áttekintettük a szukánkban lezajló folyamatokat és buktatóit vizsgáljuk meg a kölykök oldaláról a dolgot. Hű maradva az írás alapgondolatához a kölyökkor alatt lejátszódó folyamatok mezejére lépjünk, de már egy másik fejezetben.

Ez így megy 8 hétig amikor gyakorlatilag már nem hagyja szopni a kiskutyákat – addigra azok javában eszik a nyers csirkefejet, nyakat, farhátat, nyílván feldarabolva……. és elindulnak gazdát keresni a nagyvilágba.

Egy negatív példa de csak azért hogy mik is vannak ebben a fránya kutyázásban!!!! : Vetem egy felnőtt szukát. A volt gazdi azt mondta volt egy álvemhessége nos gyanús volt az emlője de égre földre esküdött, hogy az orvos így meg úgy és ez csak álvemhesség volt. Nos megalkudtunk.
A szuka tüzelt, fedeztetés jön a fialás időre. Megjelenik az első kiskutya a szuka nyalogatja és egy másodperc alatt nyek… és már rágná is meg. Nos hogy én mit tettem volna szívem szerint ezt most nem részletezném……de nyek…. Tehát magzatburok ki, gazdi kisegíti a kicsit szépen oda a cicire. Majd sas szemmel figyelni minden rezdülést a szukának nehogy a kiskutyához ÚGY nyúljon. Nyalogatni lehet de mást nem. Szóval jöttek a kiskutyák, igen keservesen de jöttek. már volt 3 mikor 20 másodpercre kimentem mire bejövök éppen az egyik kölyköt nyeli le…. nem ragozom összesen lett 5 élő…….. de még a 6 hetes kiskutyát is megölte volna.

Nos ebben az esetben vagy dajka kutya vagy szájkosár és 3 óránként szuka be szoptat nyalogat …szuka ki. Nos mi ezt csináltuk 6 héten keresztül. Ez a sorsa aki kutyát akar.
Még mindig ez a szuka: Második(illetve vélhetően 3.)vemhesség alatt minden rendben. Valószínű este jött az ellés. Sajnos előjel szinte semmi éjszaka kimegyek kutya fekszik de semmi különös. No reggelre megoldotta a fialást nem részletezem, de áthelyezte a méhből a kiskutyákat a gyomorba.
Tehát feltételezem, hogy az első alom is pontosan így végezte de mivel a gazdi „elfoglalt” volt ezért egyszerűbb az álvemhesség verzió. Ilyen is van én a továbbiakban házőrzőnek osztottam be. De csak azért mert szeretem a kutyákat De ha valaki szeretne egy champion…… szukát aki megeszi a kölykeit, házőrzőnek szívesen elajándékozom természetesen törzskönyv nélkül. Mert a tenyésztésben az ilyen egyednek semmi keresnivalója nincs.

Viszont van egy nagyon fontos kérdés. Ez utóbbit Magyarországon elvileg a tenyész szemléken döntik el a bírák. Azért elvileg mert ha a kutyánkat nem visszük el az említett megmérettetésre akkor maximum törzskönyv felül bélyegzett lesz. És azért elvileg mert az előbb említett szukának pedánsan meg volt a minősítése és nem ért egy forintot se viszont sokat vitt el.