A kutya elhelyezése

„ az ember fia aki haszon reményében maga mellé csábítja az vad ebet mindent ami annak természetben lévő dolga is az ember fia dolga lészen…… „

Ez ismét egy kényes téma!

Mindenki annyit költ a kutyájára amennyit csak akar ez az ő saját joga. Viszont az én véleményem ha nincs gyerek mert nem kell ….mert sokba kerül …. veszünk kutyát mert annál azért kisebb a felelősség és ez a kulcs a felelősség NE gondoljuk, hogy a kutya nem felelősség nem is kicsi!

Ki ne látott volna mézeskalács kinézetű ( tudják mediterrán cserép meg műfű gumicsont meg mű kutyagumi) elhelyezést!

Aztán a másik véglet egy kivágott aljú vas hordó, mellé leütött karó 3m lánc és ámen.

Mindkét esetben a gazdi maximálisan jónak tartotta az elhelyezést…..

Nos a lényeg megint az a fránya kutya NEKI MI AMI JÓ!! Nem az, hogy nekem mi tetszik és hogy megy –e a ház vakolatához a kennel színe….. Vagy mit mondanak a szomszédok..

Éppen most láttam egy Világ győztes kutya tulajdonos kennel sorát. Aki igen büszke magára, meg a szép új kennelére, rács, betonos alj, és kb. 3×4 m-es és itt ebben mutatja a világnak, hogy milyen szuperek a kutyák. Lehet. De én látom a fától az erdőt. Ez nem megfelelő a nagytestű kutyának se méretben se a beton!

Aztán finoman megmutatja az udvart, szép pázsit és tuják sorban és a gazdi vízzel locsolja a kutyát. Amin látszik, hogy ez olyan jó neki és lehet ,hogy most van itt kint először. Nos erre megint jön a sok dicséret. Én megint mit látok! Van vagy 5 kan kutyája ha azok kijárnának a kennelből nem lenne fű de leginkább tuja mert kihugyozzák, ugye ismerős. Nem beszélve a kiskutyákról.

Ami nagyon fontos, hogy kutyát nem lehet nevelni szilárd talajon magyarul betonon. Ez súlyos láb deformitásokat okoz. Tudom most ismét felsikítanak a kennel mániások, hogy az mennyivel könnyebb tisztán tartani. Én láttam már sok kennelt szépet, nagyon szépet, meg luxus fűtött kennelt is. De praktikus és a kutya szempontjából jót még nem.

Vannak átmeneti esetek ahol elfogadható egy ideig a kennelben való tartás! Tüzelés és ennek a nem kívánatos látogatóinak távoltartása. Sérülés műtét gyógyulási szakasza…….stb.

A kutyák erről a beton dologról sem tudnak, hogy nekik nem jó csak fáj itt fáj ott! Mert normális közegükben, föld, homok, vagy egyéb, de rugalmas talaj található.

Szeretnek ásni, elásni, túrni, fúrni. Ma a kennelek és udvarok zömében betonosak vagy szilárd burkolatúak. Ez sajnos semmilyen szempontból nem felel meg a kiskutya ízületeinek és a csontosodási folyamatoknak. Ez fokozottan érvényes a Fila és Tosa fajtáknál ahol a kb. 2 hónapos kor után robbanás szerű a növekedés.

Ezt megtetézik a tulajdonosok, a szuper prémium tápokkal teszik tönkre a kiskutyákat. Aminek óriási a szénhidrát tartalma. Erre a kutyának alig van szüksége. Ennek következménye szintén személyes tapasztalat (láttam ilyen kutyákat)aminek a lába teljesen megnyúlt inakkal feküdt a földön. És úgy nézet ki mint egy emberi láb csak elől. Tragikus, mindez a világ -világ győztes kutyákat birtokló embernél! És mikor megkérdeztem, azt mondta ez teljesen normális… de ha gondolom egy klinikán megműtik nagyon jó orvosok..

No itt jön a filmszakadás!! Először tönkreteszi a kiskutya lábát a tápjaival, és hizlalja mint a disznót, aztán van pofája azt mondani, hogy és itt szépen megműtik. Ja és ezért a rokkant kutyáért kér 1100 eurót.

Ajaj… itt már baj van, ha nem lettek volna nyelvi nehézségek elküldtem volna a bús p……csába aztán bezártam volna a betonos kennelébe.

Aztán csak májkrémet adtam volna neki 4 hónapig … ja és feltettetem volna egy közösségi oldalra hagy nézegessék…. Már elnézést lehet ostobának lenni de még ezt reklámozni az egy minősített eset!

Nem tudom, náluk( már abban a külföldi országban) hogy van az állatvédelem de nálunk: 24m2 kell egy nagy testű kutyának és abban se lehet állandóan folyamatosan tartani!

Miért is? Ennek egy egész külön fejezetet szenteltem. A tápok és a kutya takarmányozása részben.

Tehát leszögezhető, hogy a kutya nem való a betonra, főleg a Fila, Tosa és egyéb nagytestű kutya kölyök. De a felnőtt kutyáknak sem használ.

Fontos, minél nagyobb teret adni a kutyának pontosabban kutyáknak, mert a kutyának bárhonnan nézzük a kutya a társa, nyilván ez az optimális eset. Tenyésztőknél meg ez szinte kötelező! Mert minden jobban működik egy falkában, vagy már egy pár esetén is mint a mi szemünk vagy orrunk amit érzékel.

Nálunk a tenyészcsoportok ha nem is szabadon, de nagy területen és szabadságban élnek. Lehetőség szerint a növendékek ameddig lehet, szintén csoportosan élnek. Nyilván a korai vemhesülések elkerülése végett tüzeléskor a kanokat kiemeljük, és egy bizonyos kor után minden kan egy tenyészcsoportban kap helyet.

Legyen a területen árnyék és szélvédett hely. Ezt nem helyettesíti a kutya ól néha egész lakosztály sem. Nagyon jó egy bokor ami hűs árnyékot ad és véd a széltől. Persze ehhez kellene látni a gazdinak ilyet is, hogy létezik……

Személyes megfigyelésem, hogy a kutyák sok esetben nem a kutyaházban vannak még esős vagy havas időben sem, hanem szívesen megbújnak egy bokor alá kapart vacokban. Természetesen még egy jól tájolt kutyaház esetében sem biztos, hogy a kutya használja.

Van olyan mikor a kutya semmi áron nem megy be az ólba és mellette alszik 1- 2 méterrel. Próbáljuk oda tenni az ólat mert lehet, hogy egy vízér halad el a föld mélyében ott és a kutya abba nem fekszik bele.

Nálam bevált a villanypásztor ez egy akác karó kb. 1 méter magas. Leütve marad kb. 60-70 cm és egymástól 3 méterre van elhelyezve egy ilyen tartó erre megy három sor egyszerű horganyzott drót, 1-1.5mm vastagságú +a gyári szigetelők felhasználásával alakul ki a terep és növényzetet is kikerülő 100% biztos kerítés.

És egy olcsó ( 15-20 ezer ft) villanypásztor. Így a kutyák számára egy nagy és változatos növényekkel borított területet lehet létre hozni elfogadható áron.

Előnye gyorsan megépíthető, és bővíthető igény szerint. Egy falka részére kb. 2-5000 n2 jut. És ha ügyesek vagyunk, a villanypásztor szinte láthatatlan. Nyilván minden falkának van egy nagy közös háza.

Vemhes szuka: Ez egy teljesen önálló eset. Az első szempont, a nyugalom a fialás előtti időben! Egy ellető láda amely készülhet fából de a lényeg mivel nagytestű kutyákról van szó, hogy kb. 1.5m X 2 m legyen mert itt fog élni szinte a szuka 2 hétig és + 6-8 kiskutya.

A láda aljára én padlószőnyeg darabot szoktam vágni ezt olcsón be lehet szerezni a boltokba mindig vannak maradékok. A szélét elégetem, hogy ne tudjon lefoszolni aztán és a legfontosabb a kiskutyákra rátekeredni a lefejtett cérna vagy ne tudják megenni, hogy a láda belsejében körbe fusson egy kb. 8-10cm-es léc az aljától kb. 10-12 cm magasan. Ez hivatott a kiskutyákat megvédeni attól, hogy a szuka agyon nyomja. Ez leginkább az első napok problémája.

Ellető hőmérséklete kb. 20 -22 fokos huzatmentes helység, ahol egy infralámpa is célszerű megfelelő burkolattal, hogy a szuka ne tudjon közvetlenül hozzá érni. Legyünk felkészülve az esetleges hideg időre. De az optimális hőmérsékletet a kiskutyák szépen jelzik mert ha nagyon összebújnak akkor hideg van ha kimennek a lámpa fénye alól akkor melegük van.

A higiénia: Nyilván a kenneleket időnként fertőtleníteni kell. A meszelés és a hipó verhetetlen. Viszont van egy rossz hírem: egy új kennel 2-3 évig szinte „steril”. Nos miután a talaj a falak átitatódnak vizelet, nyál és egyéb kutyatermékkel onnantól kezdve nincs semmi amivel azt a szintet el tudnánk érni mint az új kenneleknél.

Ezért is azt mondom, hogy a kennel csak átmeneti lehet. A szabad nagy területen magától eltűnik a kutyagumi vizelet és a nap gondoskodik a fertőtlenítésről meg az eső a téli fagy.

De azt gondolom nem a steril kutyák a jó kutyák. Megfelelő immunizációval és parazita irtással és természetesen tartással a kutyánk szépen egészségesen éldegélhet 100 évig.