Céljaim

Nos talán a legnehezebb és legkényesebb terület. Az olvasónak!!

Töredelmesen bevallom Mezőgazdász vagyok, foglalkoztam szaporodás biológiával. Mesterséges megtermékenyítéstől a császármetszésen keresztül mindennel ami egy születésnél vagy megtermékenyítésnél előfordulhatott Szinte minden állatfajnál. És persze ott a rengeteg féle betegség kezelése. Több ezres nagyságrendben. 30 éven keresztül és még napjainkban is.

Ebből adódóan a genetika és egyéb „kutyalétrehozási „praktikák nem állnak messze tőlem.

Ez nyilván általános, vagy az általam ismert fajtáknál komoly előnyt jelenthet. De azért egy picit jobban bele látok a buktatókba, mint mondjuk a egy villanyszerelő. Jelzem az izzó csere nálam a maximum,ebben a szakmában. Tehát nem akarok okos lenni villanyszerelésben főként azt lebecsülni!

Belevágok:

Kezdeném a tenyésztéssel. Mert hiszem, aki akarja megtanulja mik a kutyázás alapjai. A feladatait és így végül meglesz a munkánk gyümölcse. Azért dolgozunk,hogy a legjobbat hozzuk létre. De ennek szigorú szabályai törvényei és néha rajtunk kívülálló okai vannak.

Ne tegyük még ezt a dolgot még nehezebbé, olyannal,hogy nem azzal a kannal fedeztetek amivel kellene. Hanem ami a szomszédba van és olcsó vagy a haveré. Illetve ha nem tudok optimálisan dönteni vagy ennek pénzügyi okai vannak inkább maradjon üresen az a szuka minthogy legyen egy gyenge vagy silány alom.

Mert akik ezeket a kiskutyákat megveszik azok fognak kínlódni. Ha ez a párosítás nem meg felelő volt genetikai szempontból. Én azt sem tanácsolom, hogy a Spanyolokhoz szaladgáljunk fedeztetni 2000 euróért+ utazás meg egyebek, és ha nem vemhesült akkor megyünk megint?

Természetesen néha eret kell vágni magunkon a vérfrissítés végett de ez a kötelező rész egy tenyésztőnél. Nem pedig csak azért veszünk egy kutyát mondjuk a Spanyoloktól, mert a szomszéd kutyája már 12X volt CACIB és az mondjuk, persze mert brazil vérvonal az x y tenyésztőtől…

Egészségére, hurrá gratulálok. És?? Nálam pedig van egy alom kiskutya akik makk egészségesek, homogének, nincs komoly hibájuk……. Ja a szomszéd Brazil szuka meddő ! Értem akkor neki lesz még 33 x CACIB még az évek során, nekem meg 33 vagány egészséges kiskutyám ami „csak kitűnő vagy némelyik CAC netán HPJ eredményt ért el. Akkor vajon ki is tenyésztett?

Azt kell mondani akit csak a kiállítási siker érdekli az ne akarjon mondjuk Filát. Mert a Fila utálja az embereket, meg akarja enni a bírót, neki az ott lét szenvedés.

Igen ring dresszúrával elérem, hogy valahogy felvezessem de akkor az a kutya már nem az a Fila mert kicsit megerőszakolta saját magát a kedvemért. Volt egy engedmény nem zárható ki az a Fila aki a bírót támadja, nos ma már kizárnak érte! Azért mert a kutyám olyan, amilyennek kitenyésztették? De ezt is el kell venni tőle a kiállítások kedvéért mert az nagy üzlet ám!! Nincs elég fajta amit a kiállítások kedvéért tönkre tettek már?

A Fila születése pillanatában is Fila és ennek megfelelően viselkedik. Van a család és vége. Nincs haver felvétel a Fila ilyen és pont.

Most megint idézek valakit!!!! „ Nincs olyan ok amiért a Filának találkoznia kell a családon kívüli emberrel vagy állattal ! „ Most van aki azt mondja megvagy! Hiszen amott mást írtál a ring dresszúránál. Nos nem egy valamire való tenyésztő kutyái ismerik az állatorvost azon a szinten, hogy elviseljék. És még anyóst meg apóst esetleg. Aztán ismerik a marhacsordát mert mellette nőttek fel.

Ez a Fila, erre találták ki és erre kell használni!! És ezek a filák boldogan teszik mindezt. Még valami azt gondolom hamarébb lesz szükség az ilyen képességekkel rendelkező terelő vadászó őrző védő, és személyi testőrökre mint gondolnánk. Mert a Fila sok oldalú !!

Aztán van vagy 200 fajta ami meg azt élvezi, hogy a kiállításon bodorítsák a szőröcskéjét. Ne a Fila legyen ennek a tendenciának a zászlóshajója.

A lecke világos: Ez az a valami ami, a tudás, a jó szem, a ráérzés és kíméletlen szelekción múlik! Legjobbat a legjobbal! És nincs kompromisszum+ a kutya igényét ki kell szolgálni! Itt sincs engedmény!!

Hogy a piac igényét mennyire szolgáljuk? Nos ez már gusztus kérdése ehhez én nem értek vagy lehet, hogy nem is szeretnék!!

Mik a szempontok!?

A haszon állatoknál egy nagyon komoly értékmérő tulajdonságokat, típus, hasznosítási irány, szűrő, nagy tömegből való szelekció van felállítva a cél érdekében. Pl : Csak annak a tehénnek a borja lehet tenyész egyed, aminek az anyja napi minimum 30 l tejet ad!!

És pl. Csak az a hím egyed szaporodhat ami kiváló tulajdonságokat örökít, mégpedig garantáltan ! Hisz az ö életteljesítménye lehet akár több ezer egyed is. Viszont ezt a tenyész egyedet több százból válasszák ki! És ha nem hozza az utódvizsgálaton az eredményt még az írmagját is kiteszik a tenyésztésből. Ezt hívják amúgy szelekciónak.

A nősténye életteljesítménye lényegesen szerényebb tehát itt némileg karcsúbb minőség(hiba ) belefér.

Általában birkát ki az aki tenyészt? Aki ért hozzá. Nemde? Kutyát pedig ? Akinek van, az fialtat. Óriási különbség!!Nos A „kutyatenyésztés” számtalan olyan engedményt tesz aminek sajnos az adott fajta látja a kárát mégpedig visszavonhatatlanul.

Mert hol van az a kutya tulajdonos aki azt mondja. Született 10 kiskutya, ebből kiveszem a 4 leggyengébbet (mert a szukának a 6 is untig elég, esetleg a 8 darab, de akkor van 10 működő emlő és egy nagyon jó anya - szuka.). Aztán mielőtt eladnám megkérnék egy pár olyan barátot ismerőst aki szintén hasonló fajtával foglalkozik,és azt mondanánk,hogy ez sem való csak hobbi kutyának meg ez sem illik a képbe.! Ezt persze a kezdő vitézeknek ajánlom. Akik szemén még ott ül a kennel vakság … Álom - álom édes álom.

Mi történik egyébként : Ezt kérem a hirdetésekben lehet látni! Csodálatos szuka, és még csodálatosabb kantól, alom születik előjegyzést felveszünk….. Persze egyiknek sincs még utódja. És lám születik is 10- 12 kiskutya, és mind felnevelte, meg gyönyörűek, kiválóak, csodásak, mind a világ győztes ük-ük nagyapjára hasonlít megszólalásig…… Persze én meg a Bred pityura. Azt határozottan kijelentem ez nem így van!

És a fekete leves most jön ez a ménkű sok kutya bekerül a Magyar vagy nem Magyar adott fajta véráramába, szó szerint. Minden ellenőrzés nélkül. ( Mert már csak „nekem senki se mondja meg hogy milyen a kutyám alkalmas –e vagy sem Majd én tudom ) Gazdi hozzá állás mellett.

Most egy olyan példát próbálok közkézre adni ami az ellenkezője az előbbinek De nagyon tanulságos és mutatja a magyar valóságot. És amit én a saját szememmel olvastam láttam egy Tenyésző oldalán az interneten és csak össze kellett rakni.

ÍME!

Van olyan kennel aki 10 év alatt 10 kiskutyát kínlódott össze 3 alomból és ezt is zömmel császármetszéssel( Ez nem bűn, de oka van !!!) Mindemellett 3 egymást követő évben választották meg őket az év tenyészetének ! 2 alom és 10 kutya alapján !!!!!

Becsületükre legyen mondva legalább a szukákat nem terhelték agyon a fialásban e sok év alatt. Minden bizonnyal ezt az átlagot szigorúan tartva a 3.” alom „ 1 az –az 1szem kutyából áll!! Igen a szem. A kiskutya világító kék szemű KAN ami tény, nagyon szép csak…..!! (Jelzem ennél a fajtánál ez súlyos hiba és tenyésztésből kizáró ok) Ezt dobta a genetika gép az ezer címet nyert szülőktől. Nos itt jön a tenyésztő: törzskönyv nélkül elajándékozza a kiskutyát.

Tudom most sokan mit gondolnak ………. De a TENYÉSZTÉS nem megy másként!!!!! Jelzem van olyan ahol a tenyésztőt kellene kitenni a lehetőségből.

Ő biztos magára ismer, mert ő a szelekciót a természetre bízta hó, fagy, fialáskor benne maradó kiskutya 3nap, majd elpusztulás stb.

Én azt gondolom ezen sikereken felbuzdulva leporolnám azt a kb. 30 kupát vagy 40 et és elgondolkodnék az úton, hogy jó irányba megy az én tenyésztésem?? Mert ez cím gyűjtés és nem tenyésztés!!! És nem azt vitatom, hogy ők nem szeretik a kutyát. De imádják ! Mindent megtesznek értük csak vagy nem jó kutyákkal vagy nem egészen jól, nézzék ezt el nekem…. Ők fogják tudni kire gondolok …… mert ha azt vesszük egy szuka egy évben fialjon 6 kiskutyát van két szuka az 12 X 10 évvel az 120 de legyen csak 60 nos ebből csak akadt olyan, ami érdemes lett volna arra hogy megtartsák. Mert KUYÁT NEM VENNI KELL TUDNI HANEM TENYÉSZTENI!!! Főleg annak aki kiírja, hogy 3 év tenyészetének büszke tulajdonosa.

Én azt gondolom a kutyatenyésztés ma sokkal jobban múlik a tisztességes embereken mint a jó kutyákon. Én már csak tudnék kapásból erre mondani legalább 5 esetet ami dokumentált!!! De úgy érzem ezek az emberek azt sem érdemlik meg, hogy leírjam az esetet. Szerintem többszörösen visszaköszön ez nekik.

Sok kutya ilyen dolgok végett válik a fajtája árnyékává. Mert nincs szelekció, majd egy része lesz a 2.5 millió kutyának. Pontosabban elveszti a fajtajellegét. Egy bulmasztifos barátom mondta „ kiment a kutyákból a vér”…….. nos ebben sok igazság van…..

Nos nézzük a főszereplőinket!

Tehát ha az a Tosa Inu nem harcolhat mint az ősei több száz éven át, akkor mit fog csinálni? Mert kérem erre szelektálták sok, sok éven keresztül és teszik ezt Japánban, Koreában……. és még sok helyen ma is.

Mit keres nálunk akkor a Tosa,ahol ezt szigorúan büntetik, mellyel ugyan teljesen egyet értek. És nem azzal,hogy a Tosa ne legyen,és ne harcoljon mondjuk ha az élete a tét. Láttam én pórázon sétáló Tosának neki ugró Pittet ami szabadon volt és gyanítom nem véletlenül jött oda. Gondolom nem kell folytatnom. A fenti harccal nem az a baj, hogy mert büntetés jár ezért, hanem azzal ahogy ezt itt nem megfelelő kezekben tenné.!!!! Tehát így ne!!!

Japánban szinte soha nem szerzett komoly sérülést kutya, nemhogy elpusztult volna ! Mert ott olyan, a bíró,a gazda, komoly edzéssel felkészített a kutya,és egy nyüszítésért kizárják a kutyát mert olyan a szabály. Tehát inkább birkózáshoz hasonló a küzdelem. Itt tudom most sok ál állatvédő szívéhez kap és azonnal a telefont keresi, hogy ez hogyan lehet itt leírni. Megmondom betűkkel!!!! Mondok egy példát de tudnék vagy 100 at. Én a természetben élek itt vannak szabályok néha kegyetlen szabályok de ezek a szabályok nem a mi kezükben vannak. Ezért néha az ember falkavezérnek kell döntenie.

De egy példa ki ne látott volna egy szép aranyos macskát. Puha meleg dorombol fantasztikus kedvesnek tűnő állat. Pedig nem ez az állat egy szuper gyilkos, brutálisan kegyetlen és élvezi a professzionális kínzást. Ez úgy hívják a macskánk játszi az egérrel már kb. 30 perce. Azt hiszem mindenkiben megvan ez a kép. De nézzük ezt meg az egér oldaláról…? És akkor erre mit mond az állatvédő? És mi van akkor ha ez mondjuk nem egér hanem egy mogyorós pele ami szigorúan védett? Kérem hogyan is van ez….. Még mindig nem szeretnék kutya viadalt de dühít az ál buzgalom. Persze vannak esetek ahol én is adnék 5 év letöltendőt…

Szóval mivel ha mégis Tosát akar valaki akkor nem a kutyát tesszük birkává. Hanem a gazdit tanítjuk meg arra,hogy ezt a félelmetes szamurájjal, hogy tartassa a kardját a tokjában mert itt bizony nem lehet használni. Ezért nem való a Tosa avatatlan kézbe. És van egy ősi kutyás mondás:” Soha nem a kutya a hibás”!!!!!!!

Aztán még a témához a standard előírja,hogy a kutya nem lehet félős és ezt hol bizonyítsuk? No erre kitalálták a vézen tesztet. ebbe nem szeretnék belebonyolódni.

Fordítsuk komolyra a szót a Tosa egy gyönyörű remekmű. Pontosan olyan mint egy vésett markolatú fegyver. Tegyük le a „fegyvervizsgát” tudjuk mi van a kezünkben használjuk ennek megfelelően. És akkor nagyon sok örömünk lesz benne! Ha nem akkor baj van.

Egyszer régen voltam egy kiállításon egy dobermann szukámmal és bírálat után sétáltunk a kocsihoz a vadi új HPJ-kel és látom, hogy egy kör közepén áll egy dobi kan a gazdája mellett,csoda szép volt. Mire oda értünk a következő jelenet játszódott le egy kislány kicsit közelebb ment,alig volt nagyobb a kutyánál és megkérdezte, bácsi a kutyát meg lehet simogatni? A férfi nem tett egyebet mint annyit hogy a bal keze mutató úját a kutya feje tetejére tette. És kedvesen mondta a kislánynak, hogy persze nyugodtan. Ezen felbátorodva egyre többen kérték ugyan ezt…..kb. 5-10 perc után a gazda megköszönte a szép szavakat és jelezte, hogy vége a simogatásnak, amit mindenki tolerált. Ekkor elvette az úját a kutya fejéről,ami megrázta magát és valami fura undorral szemrehányó tekintettel felnézet az isten gazdára, és mintha azt mondta volna csak a Te kedvedért engedtem meg, hogy ezek itt tapogassanak. Mint később kiderült az úr és a kutya is civilben volt ott és tiszti rangjuk volt a bevetési egységben …. Én ekkor tudtam az én kutyám is ilyen lesz!! És igen ilyen volt… nyugodjon az örök vadász mezőkön.

Tehát a kutyából az lesz amit csinálunk belőle! Nálam vannak tudományos fokozatok!!

Szóval kiváló apa és anya mind belső tulajdonságokban (idegrendszer) mint genetikában mint a külső fajta jelleg megőrzésében És ezt nem a kiállítás fogja eldönteni mert ott a pillanatnyi mezőny és állapot szerint csak a küllem a lényeg. Ez nem a tenyésztést szolgálja. És most gondoljunk oda egy 4-5 ször fialt szukát aki világ győztes volt valaha és ebben az esetben kap egy nagyon jót mert lóg az emlője hajlottabb a háta stb.. Ez nem az érték, ez az állapot. Az érték, hogy mit csinált genetikailag a 4-5 alomban mit tett a világ győztes mivoltából bele.

Tehát : Amit a tenyésztőnek kell elbírálnia illetve a nevelés során tapasztal!!!

1. Egy alap küllemi bírálat Fogazat harapás egészséges test(ez még nem a standard)

2. Normális szaporodási szervek vizsgálata, És ez nem a kanok heréjének tapogatását jelenti ( hátha implantátum )

3. Normális tüzelés ciklusos (megfigyelés)

4. Normális párzási képesség nem kell a szukát lefogni,a kant meg rátenni mert nem bír felmászni a szukára, vagy menten leesik onnan (Személyes tapasztalat)

5. Normális vemhesség komplikáció mentes

6. Normális spontán ellés természetesen a megfelelő időben.Mert császármetszéses szüléssel nem lehet kölykeztetni rendszeresen

7. Normális gondozási ösztön, van tej, nyalogatja a kiskutyákat takarít teszi a dolgát

8. Gazdával szemben kölyökféltés nincs, semmilyen szinten még ha a kölyök visít vagy egyéb hangot ad ki. Mikor kézbe veszem

9. Felnevelt átlag 5-6 egészséges nem sérves nem foghibás stb.stb kiskutya

10. Újra vemhesülési képesség

Az a szuka ami erre nem képes megtölthet egy szobát kupákkal érmekkel és egyéb csili -vili dolgokkal semmit nem ér! Tehát selejt, végállomás.

A kanoknál ezt kb. 4es vagy 5 ös szorzóval kell számolni hiszen sokkal több utód jön világra utána.

Célom az olyan szukák megtartása és kölykeztetése akik a fenti elvárásoknak megfelelnek minimum és nem a bírónak.

Ezt követi az utód vizsgálat!!! mit örökített a mama és a papa ha semmi hiba nincs már ez maga a siker! Ha sikerül egy tenyésztőnek egy erős homogén állományt produkálni ami tulajdonságánál fogva egyértelműen a fajta jelleget stabilan örökíti és küllemben is az erős középmezőnyt hozza akkor azt gondolom, egy igen sikeres tenyésztőről beszélhetünk. Aztán ezt a szintet lehet szépen tolni az évtizedek alatt fölfelé. Ha esetleg nem egészen olyan az utód mint ami előre vinné a kennelt akkor nem rátukmálom valakire pár tízezer forintért. Hanem vagy ki szelektálom, vagy elajándékozom törzskönyv nélkül.

És a fejezet végére tartogattam egy jelenséget az egy azon fajtát tenyésztők viszonya egymáshoz. Mert megér egy misét !

Miről lenne szó. Vannak ugye olyan események ahol a kutyások találkoznak ez a kiállítás. Itt nyilván mindenki nagy reményekkel érkezik még az is aki egyébként azt mondja, éppen leszarja azt, hogy mit kap a kutyája. De itt nem szakmai eszmecsere folyik nem megbeszélése egy tenyésztési mozzanatnak amit mondjuk megkívánna az ország állománya. A frászt!

Hanem a széles mosoly mögött rejtett vicsorgás és a haver meg az ő haverja megbeszélik, hogy egymás kutyáival milyen csodát tesznek majd!

És nézd azt a szart hozta ide mit akar itt ……Klikkesedés! Továbbá meg mutatják az új kutya szerzeményt ami egyenesen Japánból vagy Brazil –Spanyol csoda tenyésztőknél vettek pár ezer euróért. + út+ szállás + tolmács +” áfa „ tehát horror összegért !! És egy érdekes információ: Van olyan világhírű azt hiszem Brazil 2. generációs tenyésztő aki nem jár kiállításra, pontosan az ott szerzett tapasztalatok végett!!!

Nagyon ritka az amikor félreteszi a kiállítási maskarát, és azt mondja : Tetszik amit látok mert szimpatikus vagy ahogy szerényen itt voltál aztán a kutyád mindent vitt. Mi lenne ha megpróbálnánk egy almot lehozni mert……………és itt a sok érv jön. Persze van olyan, aki már eddig sem jut el mert csak saját magával hajlandó beszélgetni ma ez is elfordul.

Szerencsés vagyok mert elmondhatom szoktam beszélgetni néha órákat a Magyar Filások Tosások 90 %val….. ez egészen jó dolog. Bár oda tudnám őket egy asztalhoz varázsolni és azt mondani gyerekek egy ügyért dolgozunk vegyük számba mink van és mire lenne szükségünk. Vagy már megint álmodom?