Látogatóink / visitors: 113914

Tosa Inu

Fila Brasileiro

Hírek

Tosa Inu fajtabemutató videó Fila Brasileiro fajtabemutató videó

Köszöntöm a tosa inu és brasilmastiff kennelünk látogatóit!

A nevem Schmidt Ede László, és talán nevezhetem magam "kutyás embernek".

Hiszen 43 éve foglalkozom kutyákkal. Ez már a letisztult formában két fajta tenyésztésere korlátozódik. A Tosa Inu és a Fila Brasileiro.

Nehéz megmondani melyik mellé tenném le a voksot ha dönteni kellene: egy fila-kölyök vagy egy tosa inu kölyök mellett. Ezért foglalkozom mindkettővel. Ami tény: két csodálatos fajtáról van szó. De kétségtelen, hogy mindkét fajta más-más feladatok nagymestere.

Magyarországon viszonylag szerény populációban található meg az a két fajta. És ha venni-szeretnénk egy fila-kölyök vagy tosainu eladó kiskutyát, nem túl sokat találunk belőle. Ez jó is és persze nem jó egyszerre.

Ami tény, nem olyan kutyákról van szó amit bárkinek jó szívvel ajánlanék. Ezt bizonyítja, hogy viszonylag sok az un. egy almos tenyésztő, mert rájönnek, hogy ez az út rögösebb mint sok más fajta esetében. Ami közös bennük, hogy nagyon intelligensek, családszeretőek, valamint nagyon konkrét feladatokra tenyésztették ki őket. Két nagy harcos, akik nem ismerik a félelmet. Az egyik "a ringben", a másik a védelem, őrzés, vadászat területén. De ezeket a belsőbb oldalakon részletezzük.

A KUTYA FEGYVER!!! A tosa inu és a fila pedig éles fegyver! Ezt lehet szó szerint venni. És ezért ennek megfelelően és biztonságos módon szabad csak tartani, és hozzáértő módon bánni velük, és nyilván használni is. De ez a használat legalább olyan felelősség mit az önvédelmi fegyver kérdése. Én személy szerint a megelőzést javaslom. Úgy gondolom, jobb ez mindenkinek.

Én és a kutyáim Magyarország északi megyéjében Miskolctól 5 km-re egy farmon Onga város határában élünk. Egy nagyobb területen a Hernád és a Sajó folyó között a Bársonyos patak mentén. A 37 –es főút 3-as és 5-ös km között. És egy nagyon fontos információ: MINDIG ÉS MINDENKINEK NYITVA A KAPUM! Akit akár a Fila akár a Tosa állományom érdekeli. Szívesen látom! Vagy csak erre járt és beugrana egy beszélgetésre, vagy csak úgy mert kutyás ember……… Nálam nem csak azoknak nyílik ki a kapu akik kutyát akarnak venni vagy fedeztetni. Ez vonatkozik a telefonra is nyugodtan hívhat bárki este 10-kor vagy amikor ráér…. Ez nem egy üzleti fogás vagy illendőség. Ez így van. Bátran lehet élni a lehetőséggel!!

Nos a helyválasztás nem véletlen, hisz a kutyákon kívül egyéb őshonos Magyar állatok, lovak, szürke marhák, racka juhok, mangalicák, erdélyi kopasz nyakúak, és még sok más is él itt. Ezen kívül karácsonyfa termeléssel és ennek a szaporító anyagával foglalkozunk mert valamiből élni is kell. Mivel a kutyából nem lehet megélni esetleg nagy szerencsével 0-ás a mérleg!

De természetesen most a kutyáké főszerep. A képek beszédesek…… tágas természetes közeg. Nálam bevált a villanypásztor. Ez egy akác karó kb. 1 méter magas. Leütve marad kb. 60-70 cm és egymástól 3 méterre van elhelyezve egy ilyen tartó erre megy három sor egyszerű horganyzott drót 1-1.5mm vastagságú + a gyári szigetelők felhasználásával alakul ki a terep és növényzetet is kikerülő 100% biztos kerítés. És egy olcsó ( 15-20 ezer ft) villanypásztor. Így a kutyák számára egy nagy és változatos növényekkel borított területet lehet létre hozni elfogadható áron. Előnye gyorsan megépíthető, és bővíthető igény szerint. Egy falka részére kb. 2-5000 m2 jut. És ha ügyesek vagyunk, a villanypásztor szinte láthatatlan. Nyilván minden falkának van egy nagy közös háza.

Köszönöm hogy elolvasta bemutatkozó oldalamat, várom szeretettel látogatását, akár mint TOSA vagy FILA-kölyök vevő, akár mint érdeklődő, vagy e fajták kedvelője.